Salina Turda este, oficial, cel mai vizitat obiectiv turistic din România

Salina Turda a devenit, oficial, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Potrivit estimărilor conducerii salinei, în prima săptămână din decembrie, numărul vizitatorilor va depăşi cifra de 600.000. Printre aceşti vizitatori se numără personalităţi precum Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României, care a vizitat fosta mină de sare în această lună. Salina Turda este cea de-a doua mina de sare din Europa ca număr de vizitatori şi, totodată, este singurul loc subpământean din lume care poate fi vizualizat cu ajutorul aplicaţiei StreetView. De asemenea, Salina Turda a intrat în Top 5 căutări pe Google. Publicaţia Business Insider a declarat Salina Turda drept cel mai frumos loc subpământean din lume.

Salina Turda a cunoscut, în ultimii ani, o creştere constantă a numărului de turişti. Oamenii vin pentru a vedea puţurile săpate în sare vreme de sute de ani, dar şi pentru a se bucura de atracţiile moderne, care le stau la dispoziţie ca urmare a modernizării salinei, din anul 2009. Aşa ar fi un lift panoramic, o roată care aminteşte de celebra Golden Eye din Londra, un lac subteran cu apă sărată pe care turiştii pot naviga cu ajutorul unor bărci, terenuri de sport sau un amfiteatru cu scaune încălzite. Toate acestea au dus la consolidarea brandului turistic al Salinei Turda, spune directoarea unităţii turistice, Simona Baciu.

 

”Lucrurile evoluează bine la Salina Turda. Faţă de anul trecut, când am depăşit numărul record de 500.000 de turişti, anul acesta se pare că vom ajunge la 600.000. Concret, până la începutul lunii noiembrie am înregistrat 575.000 de turişti, în timp ce tot anul trecut am avut 548.000 de turişti în tot anul. Un lucru care mi se pare important este faptul că 35 la sută dintre aceşti turişti provin din străinătate”, a spus Simona Baciu.

 

 

Salina Turda a beneficiat şi de o promovare intensă la nivel internaţional. În vechea mină de sare au fost filmate scene din filme precum Batman. De asemenea, Salina Turda a fost promovată pe CNN, pe Weather Channel sau pe televiziunea de stat din Japonia, iar publicaţia Business Insider a declarat-o drept cel mai frumos loc din lume. De asemenea, cunoscutul ghid de călătorie Lonely Planet, care a declarat Transilvania drept destinaţia de excelenţă a anului 2016, a inclus Salina Turda printre recomandările sale. De asemenea, faptul că Salina Turda a fost în top 5 căutări pe Google a reprezentat un imbold foarte important pentru promovarea turistică. Toate aceste lucruri au efecte vizibile, spune expertul în marketing turistic, Adrian Soporan.

 

”Anul trecut, Google România a cuantificat toate aceste căutări şi au făcut ei un top 5. În acest top, Salina Turda s-a plasat exact pe locul 5. Şi dacă tot s-a legat de aniversarea Google Maps în România, care a avut cinci ani, am organizat cu cei de la Google un eveniment în salină”, spune Adrian Soporan, care conduce departamentul de marketing al Salinei.

 

 

Salina Turda are o poveste care începe în urmă cu mai mult de două mii de ani. Există dovezi arheologice care arată că exploatarea sării în zona Durgău a început încă din epoca preromană. În perioada Imperiului Roman, exploatarea sării a avut un caracter organizat. Pe un deal din apropierea vechiului oraş Potaissa a fost ridicat cel mai mare castru roman din provincia Dacia, ocupat de Legiunea a V-a Macedonica. Legionarii romani supravegheau şi apărau minele de sare din această provincie. În Evul Mediu, prima atestare a exploatării sării de la Turda datează din anul 1075. Vreme de căteva sute de ani, ocna de sare de la Turda a fost cea mai importantă din Transilvania. În perioada în care Transilvania a fost încorporată în Imperiul Austriac, exploatarea sării a fost amplificată, iar după Marea Unire, Salina Turda a intrat în proprietatea statului român. În anul 1932, exploatarea sării a fost oprită, deoarece devenise nerentabilă, iar în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, salina a fost folosită pe post de adăpost antiaerian. Din 1950 şi până în 1992, salina a devenit depozit pentru brânzeturi, iar din 1992 a fost transformată în obiectiv turistic.

 

Related posts

Leave a Comment