Să nu exagerăm!… Sunt, pentru femei, unele sporturi ce dăunează

„Nu trebuie să exagerăm. Dacă exercițiile zilnice făcute moderat și rațional, procură sănătate și echilibru fiziologic, eforturile intense nu sunt deloc salutare. Să ne ferim să cădem dintr-o extremă în alta. De la o viață sedentară și tihnită, la agitația tuturor sporturilor.

Dacă exercițiile moderate întrețin și prelungesc aspectul tânăr al feței și corpului, cele violente obosesc tot organismul, iar dacă sunt prelungite isprăvesc prin a-l ruina.

Femeia nu trebuie să depășească limita forțelor sale. Primul simptom al surmenajului, va fi nervozitatea. Reacțiile vor deveni inegale și disproporționate cu cauzele. Nimicurile vor căpăta o gravitate pe care n-o au, pe când faptele importante o vor lăsa indiferentă. Somnul și apetitul vor fi și ele tulburate, urmând apoi o slăbire progresivă.

Football-ul femenin, cross-ul alergat pe ploaie și noroi, săriturile și atletismele, să le lăsăm bărbaților. Noi avem gimnastica și celelalte sporturi cari sunt și estetice și nu incubă nici lovituri sau sguduiri violente atât de dăunătoare sănătății femenine.

La femei absența culturei fizice, are consecințe mai rele, decât la bărbați. Formele frumoase se moștenesc ca și obezitatea. Păstrându-și prin exercițiu un corp armonios, femeia nu-și modelează numai corpul ci și pe cel al viitorilor săi copii.

Deci căutând să punem o frână femeilor prea sportive, în interesul sănătății lor, am dori ca femeile prea sedentare să iasă din pasivitatea lor.

Iată, pentru acestea din urmă, câteva sfaturi. Dimineața, înainte de a se da jos din pat, fricțiuni pe tot corpul și în special pe cap, ceafă și gât, făcute cu o mănușă aspră sau bucată de flanelă uscată. Peste câteva minute, după acest masaj general, se dă jos din pat. Cu corpul învelit în veșminte ușoare, pentru a evita senzația frigului, procedează la exerciții cari interesează mușchii capului, gâtului, membrelor și trunchiului. Aceste exerciții cari durează zece până la douăzeci de minute se fac cu fereastra întredeschisă pentru a primeni aerul.

Un excelent mijloc de a căpăta un mers bine echilibrat și o atitudine de statue, e de a purta în echilibru obiecte mai mult sau mai puțin grele pe cap. Nici un alt mijloc nu îndreaptă mai bine talia, nu netezește mai bine rotunjimile spatelui sau curbele disgrațioase ale abdomenului.

În afară de acestea, va merge pe jos, ori de câte ori va putea, neluând automobilul decât atunci când va fi imposibil altfel.

Astfel ea, fără mari eforturi, va duce o viață activă, și-și va asigura prin mișcare o funcționare a organismelor și o stabilitate a sistemului nervos – baza solidă pe care e construită viața sa”. [„Curentul”, anul X, nr.3298, București, 7 aprilie 1937].

Related posts

Leave a Comment