Rusia, pusă cu botul pe labe; ambasadorul Kuzmin a dat explicații la MAE pentru jignirile la adresa MS Margareta a României

Rusia a fost pusă cu botul pe labe într-un mod exemplar de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE). După ce pe pagina oficială de Facebook a ambasadei Rusiei în României au fost postate o serie de jigniri la adresa Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, ambasadorul Valery Kuzmin a fost chemat la MAE pentru a da explicații. Această măsură diplomatică este una dură, în contextul în care Rusia este tot mai izolată în plan internațional, atât din cauza agresiunilor armate și a conflictelor înghețate din Ucraina, Republica Moldova sau Georgia, cât și din cauza războiului cibernetic pe care îl duce împotriva NATO și a Uniunii Europene.

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia”, precizează MAE, într-un comunicat de presă.

Acest comunicat vine după ce Ambasada Rusiei a postat o serie de jigniri la adresa Majestății Sale, care a fost numită ”doamna Margareta”. Postarea diplomaților ruși vine după ce Custodele Coroanei, în seara oferită Corpului Diplomatic acreditat la București, a descris problemele provocate de acțiunile rusești, care au tensionat relațiile internaționale, mai ales în zona Mării Negre și în Orientul Mijlociu.

Detalii AICI.

Related posts

One Thought to “Rusia, pusă cu botul pe labe; ambasadorul Kuzmin a dat explicații la MAE pentru jignirile la adresa MS Margareta a României”

  1. […] Rusia, pusă cu botul pe labe; ambasadorul Kuzmin a dat explicații la MAE pentru jignirile la adre… […]

Leave a Comment