Rucsandra Hurezeanu: Femeile sunt mai puternice în business

De formație medic, Rucsandra Hurezeanu a pus bazele brandului de dermatocosmetice Ivatherm, în 2005. A intrat pe o piață în care “se bat” nume grele cu ar fi Avene, Bioderma, Roche Posay sau Skincode. Cu toate acestea, apa de Herculane, ingredientul diferențiator al cremelor Ivatherm a făcut din acest brand unul de încredere printre utilizatori. Rucsandra Hurezeanu crede în egalitatea dintre femei și bărbați în business, dar este de părere că femeile sunt, totuși, mai puternice. Citiți mai multe în interviul următor, acordat ClujToday după conferința The Woman organizată la Cluj de Libero Events, la care doamna Hurezeanu a participat în calitate de speaker.Cât de complicat este să fii femeie de afaceri în România?

Cred că femeile au luptat pentru emanciparea lor și au reușit să obțină puterea. Cred că astăzi femeile și bărbații sunt egali, mai ales de când femeile sunt independente financiar, fac aceleași școli, au aceleași oportunități de carieră și ocupă aceleași poziții sau devin antreprenori. În același timp, atât femeile cât și bărbații suferă la fel de mult de nervozitatea șoferilor în trafic, de inflație sau creșterea taxelor. Femeile sunt cele care continuă, de cele mai multe ori, să se ocupe de creștere copiilor și de administrarea casei. Și atunci de întrebăm, la sfârșitul zilei, cine a avut de câștigat de pe urma acestei schimbări. Cred că la sfârșitul zilei femeile sunt mai puternice decât bărbații.

Sunt, într-adevăr, femeile, mai rezistente la stres decât bărbații?

În general, femeile antreprenor au luat calitățile bărbaților care sunt viziunea și curajul, la care au adăugat calitățile femeilor care sunt înțelepciunea și intuiția. Combinația aceasta, când există, face lucrurile să se miște și sunt capabile să creeze schimbări în societate și să folosească această putere în mod constructiv, adică să creeze bunăstare.

Sunteți într-un business preponderent feminin, pentru că, în general cosmeticele se adresează femeilor. Cam cât la sută din firma dvs. este feminină?

Cred că trei sferturi feminină și un sfert masculină sau poate chiar jumătate-jumătate, pentru că în vânzări avem mai mulți băieți, închimb la birou avem mai multe fete. Deși e o industrie adresate mai mult femeilor, cu produse care li se adresează, există și mulți bărbați în acest domeniu. Partenerii mei din Franța, de exemplu, sunt mai mulți bărbați, care testează creme, care cunosc creme, texturi, parfumuri, știu să le încerce, să le diferențieze.

Ce le spuneți celor care vor să-și deschidă o afacere acum, în 2014, în România? Să aibă acest curaj sau să mai aștepte?

Cred că în România există, în continuare, foarte multe oportunități în aproape toate domeniile, pentru că nu e o piață matură, încă. Există oportunități mul mai mari aici, decât în alte părți. Este mult mai greu să construiești un business de la zero pe o piață martură, în Europa de vest, față de România. Tocmai de asta și eu m-am întors în România, deși mi-ar fi plăcut să îmi fac viața în Franța și aș fi putut să o fac, aveam un loc de muncă acolo. Am ales să trăiesc aici pentru că există mult mai multe oportunități și mi-a fost mult mai ușor să îmi construiesc un business al meu aici care, deși e un business românesc, sper să ajungă unul internațional, global.

Ați declarat că mama dumneavoastră a avut o influență mare atât în viața dvs. personală, cât și în afaceri. Ce ați învățat de la ea?

De cel mai mare ajutor mi-a fost atitudinea sa mereu pozitivă, mereu optimistă. Cred că asta am luat cel mai important de la ea. Nu rămânea foarte mult timp ancorată de probleme, reușea să le depășească imediat și avea foarte mare încredere în viziunea ei și sper că asta am avut și eu: Știa foarte clar unde dorea să ajungă și cum să o facă. Ea a fost un model pentru mine. E foarte important să ai modele lângă tine. Ea mi-a dat curajul să îmi deschid propria afacere. Ea a fost printre primele femei-antreprenor din România. A deschis în 1990 prima farmacie privată, după care a avut mai multe farmacii, distribuție și producție de medicamente, în Târgu-Mureș. Dar noi nu am lucrat împreună niciodată, pentru că eu locuiam deja în București.

Related posts

Leave a Comment