România devine o destinație de turism notarial. Tot mai mulți italieni se mută în România pentru a putea divorța

România devine tot mai mult o destinație de turism… notarial. După adoptarea noului Cod Civil și a noului Cod de Procedură Civilă, tot mai mulți străini își stabilesc, temporar, reședința în România pentru a putea divorța mult mai ușor decât în țările lor de origine. Cei mai mulți dintre străinii care se stabilesc în România pentru a divorța mai ușor sunt italienii, dar printre cei care apelează la această procedură se numără și americanii.Noile Coduri au simplificat foarte mult procedura divorțului. Dacă până acum doi ani și jumătate, divorțurile trebuiau pronunțate de instanța de judecată, acum, în multe cazuri, poate fi folosită o procedură simplificată, în fața notarului public. La această pocedură pot apela nu doar cetățenii români, ci și cetățenii străini care au domiciliul în România. De aceea, a crescut semnificativ numărul italienilor care se stabilesc în România pentru a putea divorța. În Italia, datorită influenței Bisericii Catolice, divorțul este foarte dificil, iar procedura desfacerii căsătoriei durează cinci ani, spune europarlamentarul Daniel Buda, care este de profesie notar.

Chiar dacă cetățenii italieni obțin divorțul civil în România, ei nu se pot recăsători până când nu obțin și anularea religioasă a căsătoriei, procedură care poate fi îndeplinită tot în Italia. În multe cazuri, anularea bisericească a căsătoriei este imposibil de obținut, deoarece Biserica Catolică nu admite divorțul.

În România, vreme de aproape două milenii, divorțul nu a fost posibil. Instituția divorțului a fost introdusă în Codul Civil, promulgat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1865 și care a rămas în vigoare până recent.

Related posts

Leave a Comment