România și-a acreditat primii specialiști în domeniul podiatriei

Asociația de Podiatrie a organizat primul Curs de Formatori în Domeniul Podiatriei din România, cu tematica „Îngrijirea Piciorului Diabetic”. 19 cadre medicale – medici și asistenți medicali au fost pregătite pentru a deveni formatori în formarea asistenților medicali cu competență în podiatrie, în îngrijirea piciorului diabetic.„Pe parcursul celor șapte zile de curs, participanții au asimilat informații de specialitate în problematica piciorului diabetic, precum și informații generale referitoare la competența lor de formatori. Programul „Îngrijirea Piciorului Diabetic” a fost structurat în așa fel încât, formatorii să își însușească informațiile de specialitate și să își dezvolte competențele necesare pregătirii (formării) primelor serii de asistenți medicali, în domeniul Podiatriei. Programul de educație a asistenților medicali se va desfășura, cel mai probabil, începand cu primăvara anului 2016. Cursul de formatori în domeniul Podiatriei a fost primul mare pas în consolidarea unei discipline noi, foarte necesare sistemului medical românesc. Pregătirea în Podiatrie va face posibilă, pe viitor, alcătuirea echipei multidisciplinare complete, care să gestioneze piciorul diabetic în special, precum și alte afecțiuni ale piciorului”, a declarat dr. Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

Podiatria se bazează pe măsuri terapeutice preventive, curative și de reabilitare a piciorului. Podiatrul este specialistul care se ocupă de toate problemele piciorului. Rolul podiatrului în echipa de specialiști care îngrijește persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic este considerat determinant de către Federația Internațională de Diabet (IDF). Organizația indică o posibilă reducere a ratei amputațiilor în rândul acelor persoane de până la 85%, în cazul în care acestea ar beneficia de îngrijire din partea unei echipe medicale complete, care include obligatoriu și un podiatru.

Cursul de Formatori în Domeniul Podiatriei a fost derulat cu sprijinul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar. Cursul de Formatori în Domeniul Podiatriei a beneficiat de acreditarea Federației Internaționale de Diabet (IDF) și a Grupului Internațional de Lucru pe tema Piciorului Diabetic (IWGDF).

Related posts

Leave a Comment