România ar putea să renunțe la unul dintre serurile anti-Covid-19

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat în cursul zilei de marți că România ar putea să renunțe la unul dintre serurile anti-Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că se ia în calcul renunțarea la vaccinul AstraZeneca, începând cu luna ianuarie, după ce s-a observat lipsa interesului din partea cetățenilor pentru acest vaccin. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, propunerea a fost înaintată către Ministerul Sănătății, fiind așteptată aprobarea de către instituție.

Mai mult, specialistul a explicat că, în condițiile în care cererea pentru acest vaccin este minimă, iar flacoanele sunt organizate în multidoze, pierderile financiare sunt prea mari.

„În cadrul şedinţei CNCAV pe care am avut-o în săptămâna precedentă, în unanimitate, s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătăţii să renunţăm la vaccinul de la compania AstraZeneca din ianuarie 2022, ţinând cont de faptul că este un număr foarte mic de persoane care se vaccinează cu acest tip de vaccin la nivel naţional. Am ținut cont și de faptul că flacoanele sunt multidoză, cu zece doze şi procentul de doze care sunt sacrificate este foarte mare. Şi atunci, din punct de vedere al costului, eficienţei şi al managementului stocurilor, a fost propunerea pe care noi am adresat-o Ministerului Sănătăţii”, a explicat medicul, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată ieri.

Valeriu Gheorghiță a dezvăluit, de asemenea, care este intervalul maxim în care cetățenii vaccinați cu AstraZeneca pot să își facă rapelul. În acest moment, ultmele doze AstraZeneca existente în România au expirat, urmând ca în viitorul apropiat să sosească o tranșă cu care să se finalizeze schema celor care au făcut prima doză cu acest vaccin.

„Rapelul la această doză 2 este recomandat la 8 săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza a doua fără să fie compromisă eficienţa şi eficacitatea”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Related posts

Leave a Comment