România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori

INSSE a publicat noi date sintetice de la recensământul de anul trecut, care arată că fenomenul de îmbătrânire a populație României s-a accentuat, dar între diferitele zone ale țării sunt diferențe majore, date probabil în special de dezvoltarea economică.

Astfel, vârsta medie a populației rezidente a crescut la 42,4 ani (față de 40,8 ani la recensământul din 2011) pe fondul emigrației tinerilor, natalității scăzute, dar și al creșterii speranței de viață. Teleorman este județul cu cea mai îmbătrânită populație, cu o medie de vârstă de 46,3 ani, iar Ilfov și Iași au, pe medie, populația cea mai tânără.

INSSE explică faptul că, din punct de vedere regional, Oltenia are acum însă cea mai îmbătrânită populație, cu o medie de vârstă de 43,7 ani, în vreme ce zona cu populația cea mai tânără este regiunea Nord-Est unde vârsta medie este 40,8 ani.

De altfel Iași, cu peste 750 de mii de locuitori, (cel mai populat județ al României după București) nu a înregistrat o scădere semnificativă a populației în ultimul deceniu, în vreme ce în Suceava populația a crescut. S-au mai înregistrat creșteri ale populației doar în Bistrița-Năsăud și Ilfov, dar în acest din urmă județ, INS explică faptul că este vorba de o migrare, în special a populației tinere, din București (cele mai mari creșteri le înregistrează comunele învecinate – Chiajna, care este de facto un cartier al Bucureștiului, precum și Popești-Leordeni).

În schimb, în județele din sud, mai accentuat în Dolj, Olt și Teleorman, scăderea populației este corelată cu îmbătrânirea acesteia, fenomen ce poate fi explicat doar de o migrație mai accentuată a populației tinere, posibil din cauza subdezvoltării economice.

Din 2011, județul Teleorman a pierdut 56 de mii de locuitori (-15%), iar Caraș-Severin 49 de mii (-16,5%). Paradoxal, județul Prahova, unul dintre cele mai populate și mai dezvoltate economic din România, intră în topul județelor cu cea mai mare scădere a populației din ultimul deceniu.

În județele din centrul țării populația este mult mai stabilă, din punct de vedere numeric. Exceptând Bucureștiul, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca, care și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani.

Deși populația sa s-a redus cu 37.978 de persoane, până la 286 de mii, similar fenomenului migrației de la București spre Ilfov, dezvoltarea Clujului produce o migrare a locuitorilor spre zonele periurbane, așa cum este comuna Florești, care a câștigat în ultimul deceniu 30 de mii de locuitori, devenind cea mai mare din România.

Related posts

One Thought to “România a pierdut în ultimii zece ani peste un milion de locuitori”

  1. […] România se află pe locul 49 în clasamentul mondial al inovării, Global Innovation Index. Acest clasament este realizat de World Intellectual Property Organisation sau Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală, o structură internațională care funcționează sub egida ONU. […]

Leave a Comment