Roboții învață să facă diverse sarcini de pe YouTube

Învățarea a fost mereu un factor important în robotică de zeci de ani. Dacă sistemele cu inteligență artificială vor prospera în medii imprevizibile, vor trebui să se adapteze și să învețe nu doar să răspundă la ce au fost programate inițial să facă. Capacitatea de a învăța a roboților necesită o combinație de mai multe soluții.

Videoclipul este o soluție interesantă, care a fost piesa centrală a multor lucrări recente ale companilor din acest domeniu. Aproximativ în această perioadă, anul trecut, WHIRL (in-the-Wild Human Imitating Robot Learning), un algoritm dezvoltat de Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, a fost conceput pentru antrenarea sistemelor robotice, după ce urmărește înregistrarea unui om care execută o sarcină.

Săptămâna aceasta, profesorul asistent al Institutului de robotică CMU, Deepak Pathak, a prezentat o nouă evoluție a lui WHIRL.

La fel ca în cazul predecesorului său, sistemul folosește un video în care un om demonstrează cum trebuie executată sarcina. Actualizarea nouă nu mai necesită ca omul să explice într-o locație asemănătoare cu cea a robotului.

„Am fost capabili să luăm roboți în campus și să facem tot felul de sarcini. „Roboții pot folosi acest model pentru a explora în mod curios lumea din jurul lor. În loc să-și miște haotic brațele, un robot poate fi mai direct cu modul în care interacționează.”, a declarat doctorandul Shikhar Bahl.

Robotul urmărește câteva informații cheie, inclusiv punctele de contact și traiectoria. Echipa folosește ca exemplu deschiderea unui sertar, punctul de contact este mânerul, iar traiectoria este direcția în care se deschide. „După ce a vizionat mai multe videoclipuri cu oameni care deschid sertare, robotul poate determina cum să deschidă orice sertar”, notează CMU.

Bahl a declarat că există o arhivă masivă de date potențiale de antrenament care așteaptă să fie urmărite. „Utilizam aceste seturi de date într-un mod nou și diferit. Această muncă
le-ar putea permite roboților să învețe din cantitatea mare de videoclipuri pe internet și YouTube disponibile.”, spune cercetătorul.

CITEȘTE ȘI:

Performanță: O echipă de robotică formată din elevi din Cluj, locul 2 la o competiție în SUA

10 milioane de euro pentru un proiect în domeniul securității ciberneticii și roboticii

Related posts

Leave a Comment