Încă un an școlar sub semnul speranței – dar și al provizoratului

De Radu Zlati, deputat PNL

A început azi un nou an școlar. Zeci, sute de mii de elevi s-au întâlnit, unii dintre ei pentru prima oară, cu Școala.Desigur, orice început este dătător de speranță, iar acest început de an școlar nu face excepție. Speranța părinților că, pentru copiii lor, pentru fiecare dintre tinerele vlăstare intrate pe poarta grădinițelor, școlilor și liceelor, se va găsi un luminător de drumuri, care să clădească în sufletul și mintea tinerilor nu un turn Babel de cunoștințe sterpe, ci setea de cunoaștere, dorința de bine și frumos. Speranța elevilor că vor avea parte de un timp al școlii care să nu fie unul arid, ci unul plin de farmec, strălucire, lumină și căldură.

Speranța lucrătorilor din învățământ că eforturile lor vor fi răsplătite pe măsură. Speranța societății că prea puținii bani alocați de la buget învățământului preuniversitar vor fi semănați de către diriguitorii școlilor în bună brazdă, iar nu pe loc umblat sau aruncați în pustie.

Trista realitate însă este faptul că pentru mulți dintre elevi școala începe fără manuale, fără școli care să îndeplinească standardele igienico-sanitare de funcționare sau fără cadre didactice bine pregătite care să îi aștepte în fața catedrei. În schimb îi așteaptă cu aceleași programe încărcate, cu aceleași conținuturi ale învățării fără de aplicabilitate, adesea, în viața reală – sau fără legătură cu orizontul de aspirație al elevilor.

Învățământul, în ciuda repetatelor declarații de dragoste din partea diriguitorilor acestei nații, a rămas tot un obiect de troc la masa politicului, dacă nu unul traficat în folosul unor cercuri de interese nelegitime. Școala românească are aceeași Lege a Educației Naționale nefericit alcătuită în ciuda (ba câteodată chiar din cauza…) numeroaselor peticiri din ultimii ani. Aceeași gândire neadaptată la cerințele unei societăți care se schimbă, iată, mult mai repede decât paradigmele asumate de către legiuitori și același centralism dăunător, același populism de joasă factură determină destinele elevilor și activitatea cadrelor didactice.

Este momentul speranței; dar acesta trebuie a fi urmat de momentul asumării depline a responsabilității, precum și de acela al schimbării reale a învățământului preuniversitar românesc.

Cu speranța și încrederea că Partidul Național Liberal nu va rata șansa de a dărui, prin participarea sa la efortul colectiv, României și românilor Școala pe care aceștia o merită, urez elevilor și familiilor acestora, cadrelor didactice și tuturor celor care se implică, cu bunăvoință, competență și corectitudine în bunul mers al învățământului, multă sănătate și împliniri în anul școlar 2015-2016!

Related posts

Leave a Comment