Escrocheriile care odată înșelau victimele cu sute sau chiar mii de dolari conving din ce în ce mai multe persoane să-și transfere banii din conturile de investiții și pensii, în scheme de investiții false.
Norm Jones are 54 de ani, întreaga carieră și-a petrecut-o în domeniul telecomunicațiilor și securității cibernetice, în zona Silicon Valley, San Francisco din SUA. Cu toate acestea a căzut în capcana unor escroci într-o înșelăciune romantică.
Ceea ce a crezut el că este o poveste de dragoste s-a destrămat rapid, după ce a aflat că femeia cu care a vorbit aproape în fiecare zi timp de cinci luni, nu era cine spunea că este. Cei 250.000 de dolari pe care i-a investit în “relația” virtuală, economiile sale de o viață, au dispărut.
În martie, personalul de urgență l-a găsit pe Jones inconștient în baie, după ce a încercat să se sinucidă. „Tatăl meu credea că sunt mort. La fel și fratele meu și toată lumea.”, a spus el pentru NBC News.
Jones și-a revenit și a spus că a vrut să-și împărtășească povestea despre ceea ce experții în securitate cibernetică și susținătorii prevenirii sinuciderii spun că este o problemă
subraportată și pernicioasă: escrocheriile romantice.
„Aș fi bucuros să ajut o singură persoană din lume să nu treacă niciodată prin ceea ce am trecut eu”, a spus Jones. Înșelăciunile romantice se regăsesc de secole și au fost un pilon principal al escrocheriilor de pe internet.
Mulți escroci s-au specializat înșelăciunile romantice
Dar unii escroci au conceput metode atât de brutale din punct de vedere personal și devastatoare din punct de vedere financiar, încât multe victime recurg la autovătămare.
„Pentru mine, este o criză de sănătate publică despre care nu cred că vorbim”, a spus Amy Nofziger, directorul de sprijin pentru victime al Fraud Watch Network de la AARP. Deși organizația nu înregistrează amenințările de sinucidere sau decesele ca o statistică specifică, a devenit „o rutină” să recomande victimelor linia telefonică pentru sinucidere, a spus ea.
Escrocheria are două faze: escrocul câștigă încrederea unei victime și cultivă o relație romantică falsă timp de săptămâni sau luni, apoi victima e convinsă să investească bani într-o schemă financiară care face să pară că devine mai bogată. În realitate, banii victimei ajung în buzunarul escrocului.
Centrul de plângeri pentru infracțiunile pe Internet al FBI clasifică aceste activități ilegale, drept înșelăciuni de investiții, numite uneori și înșelăciuni de tipul „măcelărire de porci”. Un raport FBI a constatat că victimele au raportat că au pierdut un total de 3,3 miliarde de dolari în 2022, mai mult decât dublu față de pierderile raportate în 2021.
CITEȘTE ȘI:
[…] Înșelăciunile romantice online aduc infractorilor milioane de dolari […]