RL: Protestele de amploare continuă în Republica Moldova

Aproximativ 40.000 de oameni au manifes­tat din nou la Chi­şinău, ieri cerând alegeri anticipate în Republica Moldova, protestarii fiind în continuare nemulțumiți de modul cum a fost investit Guvernul condus de Pavel Filip. “Poporul e cu noi: el nu vrea să susţină oligarhii şi autorităţile criminale”, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Andrei Năstase, potrivit Agerpres.Manifestanţii – proveniţi din rândurile forţelor politice de stânga, dar şi de dreapta, atât ­pro-europene, cât şi pro-ruse – şi-au exprimat furia faţă de corupţia endemică în rândurile puterii şi faţă de influenţa oligarhului Vlad Plahotniuc care, în opinia lor, “trage sforile” guvernării. O altă manifestaţie era pre­vă­zută pentru susţinerea autorităţilor, dar a fost anulată în ultimul moment deoarece organizatorii s-au temut să nu aibă loc ciocniri între cele două tabere, potrivit RomaniaLibera.ro.

Această ţară săracă cu 3,5 mili­oane de locuitori, situată între Ucraina şi România, traversează o criză politică de la descoperirea în aprilie anul trecut a ­unei imense fraude financiare: dispariţia din sistemul bancar a peste un miliard de dolari, ceea ce echivalează cu 15% din produsul intern brut al Republicii Moldova, notează agenția de știri AFP. Acest scandal, care a declanşat primele manifestaţii de amploare, a dus la arestarea în octombrie 2015 a fostului prim-ministru Vlad Filat, suspectat că a deturnat 250 de mili­oane de dolari.

Desemnarea miercurea tre­cută a unui nou guvern, al treilea în mai puţin de un an, nu a făcut decât să alimenteze mişcările de protest. Imediat după acest moment, protestatarii au încercat să intre în clădirea parlamentului pentru a întrerupe ceremonia de învestitură a guvernului, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să lanseze un apel la calm.

Republica Moldova este ade­sea considerată ca un teren de confruntări între Uniunea Europeană şi Rusia, mai ales după încheierea acordului de asociere la UE în 2014, fapt ce a provocat furia Moscovei, relatează agenția de știri.

Potrivit acesteia, 78% din populaţia acestei ţări este de naţionalitate română, iar minorităţile rusă şi ucraineană reprezintă circa 14%. Cu toate acestea, la manifes­taţiile recente au fost alături la proteste pro-europeni şi pro-ruşi, de dreapta cât şi de stânga, toţi acuzând majoritatea actuală că foloseşte retorica pro-europeană pentru a-şi camufla corupţia.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment