RFI: Nou centru antiterorism al Uniunii Europene

UE deschide luni un nou centru antiterorism. Proiectul fusese anunţat de un an, potrivit RFI România.Noua structură ar trebui să fie o platformă de schimb de informaţii între ţările membre pentru combaterea terorismului, de la supravegherea activităţilor suspecte pe reţelele de socializare, până la finanţarea armelor.

Noul centru antiterorism va funcţiona în cadrul Europol, oficiul european de poliţie de la Haga, care are 900 de angajaţi.

“Vom pune presiune considerabilă asupra instituţiilor şi statelor membre ale Uniunii Europene”, a avertizat duminică seară ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve, în timpul unei emisiuni pe canalul France 5. “Vom pleca de la întâlnire cu un proiect de calendar”, “primele acţiuni concrete vor fi la sfârşitul primului trimestru din 2016,”, a adaugat ministrul de interne francez.

Centrul va fi lansat în cadrul reuniunii miniştrilor de interne ai UE care are loc azi la Amsterdam. Oficialii europeni se reunesc în Olanda pentru a vedea cum şi în ce măsură poate fi extins controlul la frontiere. Conform legislaţiei, verificările pot fi menţinute până la doi ani, dar întrebarea care îi frământă pe oficiali este dacă după această perioadă se va mai putea vorbi despre un spaţiu Schengen.

Related posts

Leave a Comment