Karol Wojtyla, mai târziu Ioan-Paul al II-lea, s-a născut în Polonia, în Wadowice. Printre strămoşii săi se numărau şi români, potrivit scriitorului Nicolae Mareş.
Tatăl lui era militar. Copilul a rămas orfan de mamă la nouă ani, iar tatăl său l-a crescut într-un spirit profund religios. În anul 1938, Karol Wojtyla a devenit student al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii Jagellone din Cracovia. Însă, un an mai târziu, din cauza războiului şi a ocupaţiei naziste, cursurile au fost interzise. Karol a devenit muncitor în Uzinele Chimice Solvay. În clandestinitate, a devenit pasionat de teatrul rapsodic, care avea drept scop păstrarea identităţii naţionale poloneze. Tot în clandestinitate, Karol Wojtyla a început să studieze teologia, sub îndrumarea cardinalului Adam Sapieha.
În anul 1946, Karol Wojtyla a fost hirotonit preot şi trimis să studieze la Roma, unde şi-a luat doctoratul în Teologie. În 1948, tânărul polonez s-a întors în Polonia, care se confrunta cu dictatura comunistă. A fost numit preot şi, în paralel, şi-a pregătit şi cel de-al doilea doctorat, în Filosofie. În 1954, el a fost numit profesor la Facultatea de Teologie a Universităţii din Cracovia, iar după desfiinţarea acestei facultăţi, a fost transferat la Universitatea din Lublin.
S-a remarcat prin inteligenţă şi curaj, iar în 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia. Karol Wojtyla a devenit, în 1964, arhiepiscop şi mitropolit de Cracovia, iar în 1967 a primit purpura de cardinal. El era unul dintre conducătorii polonezilor care refuzau comunismul şi ateismul promovat de marxişti.
Nimeni nu se aştepta, în 1978, să fie ales Papă, însă Karol Wojtyla a devenit primul polonez din istorie care a devenit Suveran Pontif. Alegerea sa i-a încurajat pe polonezii şi pe toţi europenii care luptau pentru libertate, iar prima sa vizită oficială în Polonia s-a transformat într-un marş triumfal care i-a îngrijorat pe liderii sovietici. Aceştia au încurajat, fără succes, mai multe atentate împotriva Papei.
Citiţi mai multe pe RFI.ro.