RL: Cum vrea Guvernul să salveze votul din Diaspora

Guvernul Dacian Cioloş va emite o ordonanţă de urgenţă privind votul în Diaspora. Introducerea înscrierii online şi mărirea numărului secţiilor de votare se numără printre soluţiile analizate de Executiv. Cu toate că Guvernul nu a finalizat actul normativ, în cercurile politice se vorbeşte deja despre respingerea ordonanţei de către Curtea Constituţională, potrivit RomaniaLibera.ro. Motivul este acela că votul românilor din Diaspora poate încurca calculele şi înţelegerile dintre partidele româneşti.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, ieri, că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă referitoare la votul în Diaspora să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august. Această Ordonanţă de Urgenţă urmează să corecteze deficienţele legii actuale care pot duce la restricţii mai mari decât în anii trecuţi. Ordonanţa de urgenţă urmează să fie pregătită de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Maria Gligor, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Cancelaria primului-ministru şicu Autoritatea Electorală Permanentă. Dacian Cioloş i-a cerut ministrului Maria Ligor să se întâlnească cu liderii partidelor politice pentru a discuta despre intenţiile Guvernului astfel încât ordonanţa de urgenţă să fie pusă în dezbatere publică până la jumătatea lunii august şi adoptată  imediat ce Parlamnetul vine din vacanţă.

 

Un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare speciale, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Neînscrierea în Registrul Electoral nu împiedică alegătorul din străinătate să voteze ca până acum la secţiile de votare de la ambasade sau consulate. Registrul electoral vizează doar votul prin corespondenţă sau cel la secţiile speciale de votare (din proximitatea domiciliului alegătorilor).  Însă, această situaţie pune în pericol organizarea scrutinului în străinătate. Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) vorbeşte chiar de înjumătăţirea numărului de secţii de votare în ţări precum Spania, Italia, Franţa, Germania sau Anglia – adică acolo unde au fost problemele cele mai mari la alegerile prezidenţiale din 2014. Vechea lege prevedea că numărul de secţii este stabilit de ministrul de Externe, prin ordin. Este vorba atât de secţii obişnuite (ambasade, consulate), cât şi de secţii speciale (înfiinţate în alte locaţii). Prin noua lege, pentru înfiinţarea de secţii speciale sunt necesare 100 de înscrieri în Registrul Electoral, cu opţiunea de vot în secţii speciale, într-o localitate. Chiar dacă 700 români s-au înscris pentru secţii speciale, nu poate fi înfiinţată niciuna, pentru că solicitările sunt dispersate şi nu există nicio localitate în care să se fi strâns 100 de solicitări. 

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment