RFI: Standard & Poor’s confirmă ratingul României; Banca Mondială amintește de riscuri

Agenția Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României la ”BBB minus/A-3”, iar perspectiva este stabilă. În acest timp, Banca Mondială avertizează că există riscul intrării în procedura de deficit excesiv, potrviti RFI România.”BBB minus” este primul calificativ din categoria recomandată pentru investiții. România beneficiază de un rating ”Baa3” din partea Moody’s și de un calificativ ”BBB minus” de la Fitch.

Standard&Poor’s precizează că menținerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă, pe fondul perspectivelor de creștere economică stabile.

Pe de altă parte, S&P consideră că ratingurile României sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanței, în pofida eforturilor recente pentru reducerea corupției, precum și de un nivel redus al PIB-ului pe cap de locuitor raportat la statele din aceeași categorie.

De asemenea, agenția vorbește de riscul ca ritmul creșterii salariilor să depășească majorarea productivității, ceea ce ar duce la pierderea competitivității externe.

În acest timp, Banca Mondială estimează că ritmul de creștere economică al României va accelera la 4% în 2016, susținut de politica fiscală expansionistă și reformele de pe piața muncii. Instituția avertizează însă asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv din cauza revizuirii legii unitare a salarizării publice.

Inflația va rămâne în teritoriul negativ până în luna iunie 2016, când efectul reducerii TVA-ului la alimente se va risipi și ar urma să crească gradual până la 1,4% la finele anului.

Related posts

Leave a Comment