RFI: SMURD Cluj are nevoie de resuscitare

Strigăt de ajutor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, care are ambulanţe prea vechi pentru a funcţiona în condiţii optime. Autospecialele SMURD se defectează frecvent, uneori chiar şi în timpul intervenţiilor. Conducerea ISU cere înlocuirea parcului auto cât mai repede, pentru a nu fi un pericol pentru pacienţii asistaţi.Toate cele 15 autospeciale folosite, în prezent, de SMURD Cluj trebuiau casate, unele de ani buni, deoarece au depăşit perioada maximă de utilizare în condiţii optime. Pentru că sunt folosite, maşinile se defectează des, uneori chiar de câteva ori pe zi, spune Adela Golea, medical-şef al SMURD Cluj.
“Amblanţă cu pacient intubat în ea, în mers, motorul a avut probleme, s-a oprit, a luat foc şi a trebuit schimbată cu altă maşină. A fost zi în care ni s-au stricat şi trei ambulanţe”, a declarat medicul Adela Golea.

Inspectorul-şef al ISU Cluj, colonelul Ion Moldovan a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la înnoirea parcului auto al SMURD Cluj.
“Vom fi în imposibilitatea de a executa intervenţiile zilnice”, avertizează colonelul Molovan.
Din cele 15 autospeciale de prim ajutor ale SMURD Cluj, doar cinci sunt dotate cu aparatură medicală pentru terapie intensivă. Două dintre acestea sunt trimise pe teren la intervenţii, în primă fază, iar trei sunt ţinute de rezervă, în cazul în care primele două s-ar defecta. Motivul pentru care ambulanţele clujene se defectază des este faptul că acestea au depăşit demult perioada optimă de folosire, care în cazul acestor autospeciale este de doar 5 sau 6 ani. Însă cele mai multe maşini au între 7 şi 9 ani de folosinţă. Un alt motiv al defectărilor repetate este numărul mare de intervenţii la care maşinile trebuie să facă faţă. Doar anul trecut, SMURD Cluj a făcut aproape 12.500 de intervenţii, ceea ce înseamnă între 39 şi 42 de cazuri preluate pe zi. Cele mai multe solicitări, peste 1400 au fost înregistrate anul trecut, în luna august, când a avut loc şi festivalul Untold, spune şeful ISU Cluj, Ion Moldovan. Şi în cazul maşinilor pompierilor, mai mult de jumătate sunt învechite şi trebuiau scoase din uz. Potrivit conducerii ISU Cluj, anul trecut instituţia ar fi trebuit să primească ambulanţe noi de la Ministerul Sănătăţii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Totuşi, o gură de oxigen au fost achiziţiile de echipamente din bani europeni, care au putut fi posibilă prin Planul Operaţional Regional. Nici la capitolul personal ISU Cluj nu stă mai bine. Ca să funcţioneze la capacitate maximă, ar avea nevoie de 900 de angajaţi, în condiţiile în care acum dispune de aproximativ 700. Deşi ar avea nevoie de 200 de oameni, vestea bună este că, în perioada următoare, vor fi, totuşi, scoase la concurs 20 de posturi.

Ascultaţi reportajul pe rfi.ro.

Related posts

Leave a Comment