RFI: Reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne din UE, pe tema crizei imigranţilor

O reuniune de urgenţă a miniştrilor de Interne din statele membre ale Uniunii Europene va avea loc pe 22 septembrie, pe tema crizei imigranţilor. Vor fi continuate discuţiile privind un plan de repartizare a 120 de mii de imigranţi extracomunitari, potrivit Radio Free Europe/Radio Liberty.Miniştrii Justiţiei şi Afacerilor Interne nu au reuşit să ajungă luni la un acord privind un sistem de repartizare a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii. Acest mecanism este susţinut de Franţa şi Germania, dar e respins de state ca Ungaria, Polonia, Cehia şi România, potrivit RFI România.

Iniţial, se stabilise ca miniştrii de Interne să aprobe un plan în acest sens la următoarea lor reuniune, din 8 octombrie. Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat însă că este prea târziu pentru o situaţie de criză şi a subliniat că va cere un summit de urgenţă al liderilor UE săptămâna viitoare, dacă nu sunt luate măsuri rapid.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat şi el că va convoca un summit al liderilor UE, dacă miniştrii de Interne nu ajung la o soluţie.

Miniştrii de Interne au adoptat luni doar un program privind distribuirea în statele membre a 40 de mii de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat, ajunşi în Grecia şi Italia.

Related posts

Leave a Comment