RFI: Prima poziție a României față de acordul UE – UK

Guvernul României acceptă unele dintre prevederile proiectului de acord negociat între președintele Consiliului European, Donald Tusk, și premierul britanic, David Cameron, se arată în răspunsul Palatului Victoria la o solicitare a RFI România.În același timp, Guvernul de la București atrage atenția că prevederile legate de beneficiile sociale nu trebuie să afecteze libertățile fundamentale înscrise în Tratatele Uniunii.

Guvernul consideră, cu titlu preliminar, că unele dintre propunerile din proiectul de acord sunt convergente, pe ansamblu, cu poziţia de principiu a României. Acestea se referă în special la soluţiile privind consolidarea pieţei unice şi creşterea competitivităţii economiei europene, formularea deciziilor privind guvernanţa economică, efectul favorabil al pieţei digitale unice asupra competitivităţii europene, necesitatea unei mai bune reglementări la nivelul UE, în scopul asigurării unui cadru legislativ clar şi predictibil.

În acelaşi timp, Palatul Victoria precizează că propunerile în ce privește beneficiile sociale nu trebuie să creeze situaţii de discriminare la adresa cetăţenilor europeni, care contravin acquis-ului european.

Guvernul român precizează că în această perioadă se află în dialog cu partenerii din statele membre şi de la Bruxelles pentru a pregăti poziţia României, în perspectiva reuniunii Consiliului European din 18-19 februarie.

”Credem că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană şi, din această perspectivă suntem deschişi unor soluţii care să răspundă preocupărilor părţii britanice, dar care să nu afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale ale Uniunii”, se spune în răspunsul guvernului de la București.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment