RFI: Președintele Parlamentului de la Kiev a demisionat

Schimbarea Puterii de la Kiev se conturează din ce în ce mai clar într-un proces rapid și ireversibil. Sâmbătă, preşedintele Parlamentului, un apropiat al șefului statului, a demisionat, anunță AFP, în timp ce Viktor Ianukovici a plecat din capitală către o destinație deocamdată incertă. În stradă, atmosfera continuă să rămână tensionată, relatează jurnliștii prezenți la fața locului, iar Opoziția și reprezentanții manifestanților cer demisia imediată a șefului statului și organizarea de alegeri anticipate în această primăvară și nu spre finalul anului, așa cum se menționa în acordul semnat, vineri, cu Viktor Ianukovici. Adjunctul fostului premier Iulia Timoşenko a fost ales preşedinte al Parlamentului ucrainean. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost eliberat din închisoare, potrivit www.rfi.ro.În Ucraina, încep deja să apară urmările pentru politicienii aflați în structurile de conducere ale statului, după masacrarea a cel puțin 80 de manifestanți în ultimele 5 zile. Preşedintele Parlamentului, un apropiat al lui Ianukovci, a demisionat, sâmbătă, a anunţat vicepreşedintele Parlamentului. Volodimir Ribak a renunțat la funcție, după ce o serie de deputaţi din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anunţat că părăsesc formaţiunea, scrie AFP, citată de Mediafax.

La rândul său, Opoziția cere destituirea imediată a lui Ianukovici și convocarea unor alegeri prezidenţiale anticipate până pe 25 mai. Toate acestea, după ce, vineri, Puterea și Opoziția de la Kiev au semnat un acord de ieșire din criză, ce prevede, printre altele, organizarea de alegeri anticipate spre finalul anului.

Unde se află, însă, șeful statului ucrainean? Nimeni nu știe cu siguranță. Viktor Ianukovici s-a deplasat încă de vineri în estul ţării pentru a asista la o reuniune politică, a anunţat un oficial de rang înalt al diplomaţiei americane, citat de AFP. Informația a fost confirmată parțial și de Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziției. Preşedintele a părăsit Kievul, a declarat, sâmbătă, fostul mare boxer în faţa deputaţilor prezenți în Parlamentul ucrainean.

BBC notează că Viktor Ianukovici s-ar afla la Harkov cu scopul de a pune capăt unei acţiuni separatiste din partea guvernatorului regiunii. Mai exact, Un jurnalist BBC a postat acest mesaj pe Twitter, afrmând că aceasta este “cea mai bună informaţie” pe care o deţine.

Related posts

Leave a Comment