RFI: O nouă linie roşie între NATO şi SUA

NATO anunţă că a înfiinţat o linie de telefon militară directă cu armata rusă. Este vorba despre o linie pentru situaţii de urgenţă creată pentru prima dată Războiul Rece, când era în funcţiune linia roşie între SUA şi Rusia, anunță RFI România.”NATO şi autorităţile militare din Rusia menţin legături de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa şi preşedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor ruşi”, au declarat surse de la Alianţa Nord-Atlantică citate de FAZ.

Canalele de comunicaţie sunt în continuare deschise şi este necesar să fie testate în mod regulat, a adăugat sursa citată. Contactată de ziar, Alianţa Nord-Atlantică nu a precizat când a fost activat sistemul. Însă o sursă din cadrul unei delegaţii naţionale a declarat pentru FAZ că partea rusă a primit deja numerele de telefon.

Anunţul acestei noi linii de comunicare vine în contextul tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Mediafax.

Operaţiunea clasată “secretă” are la bază o iniţiativă a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, în decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgenţe, având în vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Moscova şi-a intensificat în ultima perioadă zborurile unor bombardiere cu rază lungă de acţiune, care pot fi înarmate nuclear. Piloţii NATO au efectuat numai anul trecut 400 de misiuni de interceptare a unor avioane militare ruseşti, în apropierea spaţiului aerian al Alianţei Nord-Atlantice.

Related posts

Leave a Comment