RFI: Dreapta naţional-populistă triumfă în 3 land-uri germane

Partidul de dreapta, eurosceptic şi xenofob, Alternativa pentru Germania (AfD) va avea deputaţi în landtag-urile din cele 3 landuri federale, unde au avut loc, duminică, alegeri regionale: în două landuri vestice, Renania Palatinat (Rheinland Pfalz) şi Baden Württemberg şi în landul răsăritean, Saxonia Anhaltină (Sachsen Anhalt). Rezultatele slabe pentru partidele democratice vor îngreuna formarea viitoarelor guverne, potrivit RFI România.În cele trei landuri federale unde au avut loc duminică alegeri regionale, coaliţiile guvernamentale existente, pînă acum, au pierdut. Nici un partid nu a reuşit să obţină majoritatea voturilor. În landurile vestice Renania-Palatinat şi Baden Württemberg şi în cel răsăritean, Saxonia Anhaltină, partidele democratice vor fi nevoite să formeze coaliţii complicate, la care ar urma să adere chiar 3 partide. În Baden Württemberg, ecologiştii primului ministru de acolo, au obţinut 30,4 la sută din voturi, dar partenerii lor, de pînă acum, social-democraţi numai 12,7. Cu alte cuvinte, ecologiştii vor trebui să apeleze la creştin-democraţi (care au obţinut 27,1 %) pentru a forma viitoarea coaliţie. Ar fi pentru prima dată în istoria Germaniei ca ecologiştii să formeze un guvern împreună cu creştin-democraţii, iar aceştia să ocupe în executiv locul doi.

Potrivit estimărilor date publicităţii în cursul serii de duminică (rezultatele finale se vor cunoaşte abia astăzi), în Renania Palatinat, social-democraţii au rămas cel mai puternic partid pentru care au votat 36,3 la sută dintre cei chemaţi la urne. Pe locul 2 se situiază creştin-democraţii, cu 31,7 procente, urmaţi de liberali cu 6,1 % şi de ecologişti cu 5,2 %. Naţional-populiştii din Alianţa pentru Germania (AfD) au fost susţinuţi aici de 12,3 la sută din electorat – în Baden-Württemberg chiar cu 15 la sută dintre votanţi.

Nici unul dintre partidele democratice nu este dispus să colaboreze cu Alternativa pentru Germania (AfD). Nici în vest şi nici în landul răsăritean, Saxonia Anhaltină, unde Alternativa a obţinut un număr record de voturi: 24 la sută. Aici au votat pentru creştin-democraţi 29,7 la sută, pentru social-democraţi numai 10,7 la sută, iar pentru stînga post-comunistă (Partidul Stîngii – Die Linke) 15,7. În landtag-ul din Saxonia Anhaltină vor mai intra şi ecologiştii (cu 5 %) şi, probabil, şi liberalii dacă vor atinge pragul necesar de 5 procente (potrivit estimărilor de la ora 23, liberalii au obţinut doar 4,9 %). Conducerea guvernului va reveni aici creştin-democraţilor care vor trebui să apeleze la încă 2 partide pentru a dispune în parlament de o majoritate acceptabilă. Creştin-democraţii, însă, refuză orice colaborare cu post-comuniştii, cît şi cu naţional-populiştii din AfD.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment