RFI: Austria ar putea avea primul președinte de extremă-dreapta din UE

Vot-cheie în Austria, stat care ar putea fi primul din Uniunea Europeană cu un președinte de extremă dreapta. Favorit este Norbert Hofer, care nu s-a sfiit să ducă o campanie anti-europeană, spre îngrijorarea Bruxelles-ului, potrivit RFI România.Norbert Hofer a câştigat detaşat primul tur al prezidenţialelor din Austria, cu peste 35% din voturi, la capătul unei campanii agresive, anti Uniunea Europeană și anti-imigrație. Principalul mesaj al candidatului Partidului Libertății către alegători s-a referit la apărarea lor și a țării de valul de imigranți.

Contracandidatul său este Alexander Van der Bellen, un independent susținut însă puternic de Partidul Ecologiștilor. El a obținut în primul tur 21% din voturi.

A fost pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când cele două partide mari din Austria, ambele de centru, au fost eliminate încă din primul tur. Și asta pe fundalul crizei migranților – susțin analiștii – în condițiile în care anul trecut 90.000 de refugiaţi au cerut azil în Austria, cifră care reprezintă peste un procent din populația țării.

Funcția de președinte în Austria este mai degrabă ceremonială. Chiar și așa însă, relatează BBC, președintele numește cancelarul și poate schimba guvernul.

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut public faptul că se teme de venirea dreptei dure în fruntea unui stat european.

Related posts

Leave a Comment