RFI: UE cere Londrei achitarea facturii în euro pentru Brexit

Uniunea Europeană va solicita Londrei să-şi achite factura de divorţ de blocul comunitar în euro, reiese dintr-un document al Bruxellesului, consultat de France Presse. Toate obligaţiile ar urma să fie calculate în moneda europeană, chiar dacă, pentru moment, nu a fost stabilită oficial suma pe care Marea Britanie o va datora după Brexit, potrivit RFI România.

În documentul ce pregăteşte negocierile viitoare se precizează, din nou, că o ieşire ordonată a Marii Britanii din Uniune se poate face numai dacă Londra îşi va achita toate obligaţiile financiare asumate înainte de retragerea din blocul comunitar. Sunt incluse şi finanţările unor instituţii precum Banca Centrală Europeană sau Banca Europeană de Investiţii, impuse de tratatele comunitare.

 

Factura de divorţ ar urma aşadar să fie plătită în euro, pentru a fi evitate orice fluctuaţii ale cursului lirei sterline. Cel puţin asta solicită Bruxellesul, care nu a oficializat însă costul total. Ar putea fi vorba de o sumă ce ar depăşi  60 de miliarde, au transmis surse apropiate negocierilor. De partea sa, Londra nu ar fi dispusă să plătească mai mult de 20. Documentul citat de France Presse prevede şi că plăţile vor putea fi eşalonate, pe parcursul mai multor ani.

 

În paralel, analize făcute de economişti, citate de presa internaţională, scot la iveală tot mai multe riscuri la adresa economiei britanice, post Brexit. Reuters relatează că Londra riscă taxe vamale de 22% pentru importurile de alimente din Uniunea Europeană, dacă premierul May nu va ajunge la un acord punctual cu Bruxellesul, în cei doi ani de negocieri. La acesta moment, Marea Britanie importă în jur de 80% din alimente din spaţiul comunitar.

Related posts

Leave a Comment