RFI: Traian Băsescu, din nou cetăţean al Republicii Moldova

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, este din nou cetăţean al Republicii Modova. Magistraţii Judecătoriei Sectorului Centru din Chişinău au suspendat decretul lui Igor Dodon prin care i-a retras cetăţenia moldovenească, acordată anul trecut lui Traian Băsescu de preşedintele moldovean de atunci, Nicolae Timofti. Preşedinţia de la Chişinău anunţă că hotărârea magistraţilor va fi contestată la Curtea de Apel, după cum relatează RFI România.  

Următoarea şedinţă de judecată în acest caz este stabilită pentru 16 mai, ora 10.00, la Judecătoria sectorului Centru. Până la 2 mai, şeful statului, Igor Dodon va trebui să prezinte probele în baza cărora a semnat decretul privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu.

 

Magistraţii Judecătoriei Centru au decis şi ”suspendarea decretului contestat în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului”.

 

Andrei Bivol, avocatul fostului lider de la Cotroceni, s-a arătat mulţumit de decizia primei instanţei, menţionând că este una corectă.

“În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău”, susţine Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

 

La 31 ianuarie 2017, Curtea Supremă de Justiţie a decis că cererea prin care Traian Băsescu l-a acţionat în judecată pe Igor Dodon ţine de competenţa Judecătoriei Centru.

 

Astfel, la 1 februarie, Traian Băsescu, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetăţeniei ca fiind emis contrar legii.

 

Pe de altă parte, preşedinţia a anunţat că va contesta decizia Judecătoriei Centru la Curtea de Apel. Potrivit consilierului şefului statului, Maxim Lebedinschi, toate prevederile legale au fost respectate, ceea ce va fi demonstrat ulterior.”Cum şi era de aşteptat acest subiect a fost politizat de către instanţa de judecată. Faptul că sa decis suspendarea Decretului Preşedintelui pe ascuns este o latură, mai grav este că înainte de a înştiinţa instituţia Prezidenţială despre existenţa litigiului instanţa a făcut tam-tam în presă. Or nu acesta este rolul judecăţii. Imediat cum vom primi actele instanţei vom veni cu o reacţie suplimentară, cu siguranţă vom contesta acţiunile instanţei la Curtea de Apel”, a scris Lebedinschi pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit art. 23 al legii nr. 1.024, “cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret prezidenţial persoanei care: a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent, s-a înrolat benevol în forţe armate străine sau a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment