RFI: Pagina de istorie: Cum l-au repatriat ruşii pe Dimitrie Cantemir ca “premiu de consolare” pentru Tezaurul României

Au trecut mai bine de 100 de de ani de când Tezaurul României a fost trimis, spre bună păstrare, în Rusia ţaristă, în timpul Primului Război Mondial. România a cerut, în repetate rânduri, înapoierea valorilor trimise de bună voie în pribegie, la ruşi, însă fără prea mult succes. În aceste zile se împlinesc 82 de ani de când sovieticii au returnat o mică parte din Tezaurul României, la care au adăugat, ca “premiu de consolare”, rămăşiţele pământeşti ale domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir.

La mijlocul lunii iunie 1935, în portul Constanţa soseşte de la Odesa vasul “Prinţesa Maria”, care aducea, de la Moscova, un cargo foare preţios pentru români: siciriul de aramă cu rămăşiţele pământeşti ale lui Dimitrie Cantemir, piatra sa funerară şi o mica parte din Tezaurul României. Printre cei care aşteptau transportul în portul Constanţa se aflau Titulescu şi Iorga.

Rămăşiţele pământeşti ale domnitorului şi cărturarului Dimitrie Cantemir şi ale fiului său, Antioh, rămas să îşi doarmă somnul de veci la ruşi, au fost descoperite întâmplător, în 1935, când în Moscova era construit metroul, iar biserica ridicată de domnitorul român, care stătea în calea lucrărilor, urma să fie demolată. Rămăşiţele pământeşti ale lui Cantemir au fost trimise în România, însă nici acestea nu erau întregi. Procesul verbal făcut de oficialităţile române arată că în raclă erau doar o parte din oseminte, îmbrăcate într-un veşmânt oriental, însă fără nicio bijuterie, care să fi aparţinut domnitorului, iar craniul acestuia lipsea.

 

Cât despre tezaur, din acesta au fost returnate aproximativ 1400 de lăzi cu documente vechi, cărţi rare, acte, manuscrise, obiecte bisericeşti, covoare, tablouri şi bunuri ale unor persoane particulare sau instituţii de stat. Autorităţile române de atunci au consemnat faptul că ruşii nu au trimis înapoi nicio cantitate de aur, nici bijuterii sau alte obiecte de valoare.

 

Citiţi restul articolului pe rfi.ro sau îl puteţi asculta integral, AICI.

 

Related posts

Leave a Comment