OPINIE. De ce profanarea sinagogii din Cluj este dezgustătoare

În urmă cu două-trei zile, nişte descreieraţi au profanat sinagoga din Cluj de pe strada Horea. Imbecilii au încercat să fie ironici şi au scris că Holocaustul nu a avut loc şi au încheiat cu ”Toate cele bune”. Autorii mesajelor nu au înţeles un lucru simplu: simţul umorului este semn de inteligenţă. Iar dacă nu ai inteligenţă nu prea ai nici cum să glumeşti. Şi nici să înţelegi că nu ai cum să glumeşti cu anumite lucruri.

Gestul lor este cu atât mai reprobabil cu cât sinagoga de pe strada Horea, care este singura care mai funcţionează în prezent, este nu doar loc de rugăciune, ci şi un templu memorial dedicat victimelor Holocaustului. De aceea, a scrie astfel de mesaje nu reprezintă doar comiterea infracţiunii de negare a Holocaustului, ci şi o atitudine care nu poate fi acceptată într-o societate liberă: aceea de râde de suferinţa cumplită a milioane de oameni.

 

Din aceste motive cred că autorităţile trebuie să facă tot ceea ce este posibil pentru a-i prinde pe infractori. Iar judecătorii ar trebui să înceapă să dea condamnări cu executare pentru astfel de fapte. Doar aşa cei care neagă în continuare crimele naziştilor, fasciştilor, legionarilor şi altor ciraci ai acestora îşi vor da seama că, în această epocă tulbure, dispreţul pentru victimele Holocaustului nu este doar ignorarea arogantă a istoriei, ci şi o ameninţare pentru viitorul nostru comun.

 

Ascensiunea formaţiunilor de extrema dreapta, susţinute de Moscova, face parte dintr-un fenomen social mai larg, în care ura devine instrument politic. În Occident, această ură este îndreptată deopotrivă împotriva muncitorilor veniţi din ţările mai sărace din estul sau din sudul continentului şi împotriva refugiaţilor din Orientul Mijlociu sau din Asia Centrală. În România, această ură ia forma unui antioccidentalism tot mai accentuat, susţinut de propaganda rusească. Desigur, Moscova nu prea are cum să le explice românilor că ruşii nutresc doar gânduri bune pentru ei. Întreaga istorie i-ar contrazice, tot astfel cum i-ar contrazice ocupaţia rusească ilegală din Transnistria, din Crimeea, din Donbas, din Osetia de Sud sau din Abhazia. Şi atunci ruşii se mulţumesc să stimuleze teoriile aberante despre daci, prezentaţi drept cei mai mari şi cei mai drepţi dintre toţi oamenii, dar şi ortodoxismul, o erezie cu caracter politic care nu are nici o legătură cu credinţa Bisericii Ortodoxe Române, ci cu dughinismul, ideologia creată de Alexandr Dughin, prietenul dictatorului rus Vladimir Putin. Calificarea acestei ideologii, botezată ortodoxism, drept erezie nu îmi aparţine, ci a fost făcută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, acum mai mult de un deceniu.

 

În acest context trebuie înţelese mesajele scrise pe zidurile sinagogii din Cluj. Şi, în final, o curiozitate personală: oare de ce nu instalează autorităţile un sistem de camere video care să supravegheze locurile sensibile din oraş? În acest fel, ar exista un element suplimentar de descurajare a unor asemenea tentative.

Related posts

Leave a Comment