RFI: Legea TVA Split a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis

Legea Split-TVA intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Şeful statului a promulgat miercuri actul normativ care prevede plata defalcată a acestei taxe, potrivit RFI România.

Potrivit proiectului care a suferit în Parlament numeroase modificări faţă de forma iniţială propusă de Guvern, sunt obligate să treacă la split TVA doar companiile în insolvenţă şi cele cu datorii la plata TVA.

 

Sistemul split TVA va fi aplicat obligatoriu doar de către firmele publice şi private aflate în insolvenţă sau care au datorii la plata TVA, în timp ce restul companiilor vor avea libertatea de a-l pune în practică doar dacă vor.

 

Aşadar obligaţia revine firmelor care la sfârşitul lui 2017 au datorii la plata TVA mai mari de 15.000 de lei  în cazul firmelor  mari, 10.000 de lei  pentru cele medii, respectiv 5.000 de lei  datorii la stat realizate de firme mici şi persoane fizice. Asta dacă restanţele nu sunt achitate în ianuarie 2018.

 

Cu alte cuvinte dacă la 1 ianuarie 2018 aceste categorii de contribuabili au datorii la plata TVA mai vechi de 60 de zile vor fi obligaţi să aplice sistemul split TVA.

 

Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plăţii eronate până la data corectării acesteia.

 

Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei aplicate.

 

Related posts

Leave a Comment