RFI: Brexit începe drumul oficial spre declanşare în parlamentul britanic

Marea Britanie face marţi primul pas oficial către ieşirea din Uniunea Europeană când deputaţii vor începe dezbaterea unui proiect de lege care autorizează prim ministrul Theresa May să notifice UE de intenţia de retragere. Se aşteaptă ca parlamentul să aprobe proiectul, nu însă fără dezbateri extrem de aprinse, potrivit RFI România

 

Proiectul de lege depus de guvern în urmă cu cinci zile este foarte scurt, are numai două articole şi defineşte în primul dintre ele “Puterea de a notifica retragerea din UE“.

 

În primul paragraf se spune: “Prim-ministrul poate notifica, în conformitate cu articolul 50 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE“.

 

Al doilea paragraf prevede: “Acest paragraf intră în vigoare în pofida oricărei prevederi făcute de către sau în temeiul Legii Comunităţilor Europene 1972 sau a oricărui alt act normativ.”

 

Pentru dezbaterea acestui proiect în lectura a doua sunt prevăzute două zile, timp în care pot fi depuse amendamente. 

Opoziţia, în special Partidul Naţionalist Scoţian (SNP), a anunţat că va depune zeci de amendamente, majoritatea cerând guvernului să negocieze cu UE rămânerea Regatului Unit în piaţa unică europeană, chiar şi după încetarea calităţii de membru.

 

Premierul May a exclus practic această variantă, deoarece ea ar presupune ca Marea Britanie să accepte păstrarea libertăţii de mişcare a persoanelor din UE, respinsă de ea în mod explicit într-un discurs ţinut acum două săptămâni.

 

Este foarte probabil ca amendamentele să fie respinse, dat fiind că Partidul Conservator, condus de premierul May, deţine majoritatea în Camera Comunelor.

 

Este de aşteptat ca un număr restrâns de deputaţi pro-europeni ai majorităţii să voteze împotrivă sau să se abţină, dar Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principalul partid de opoziţie, a cerut deputaţilor săi să voteze în favoarea acestui proiect de lege, ceea ce asigură practic adoptarea sa.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment