Revoluţia din 1989, comemorată la Cluj

Mai mult de 100 de persoane au luat parte la marşul comemorativ al Revoluţiei Române din 1989. La acest marş au luat parte revoluţionari, reprezentanţi ai organizaţiilor monarhiste şi elevii de la Liceul Greco-Catolic Ioan Inocenţiu Micu-Klein. La ceremoniile publice a luat parte şi primarul Emil Boc, care s-a numărat printre participanţii la Revoluţia din 1989.

Revoluţionarii clujeni s-au adunat în faţa fostului Hotel Astoria, azi Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. Aici, soldaţii au tras asupra coloanelor de muncitori care veneau în 21 decembrie 1989 de pe platforma industrială. Revoluţionarii, alături de membri ai Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei şi ai Clubului Monarhiştilor Clujeni, au pornit în marş spre Piaţa Unirii, locul unde a fost ridicat monumentul intitulat Stâlpi împuşcaţi, chiar pe locul udat de sângele revoluţionarilor precum Lucian Matiş sau Călin Nemeş. Clujenii au depus coroane de flori şi, împreună cu elevii Liceului Greco-Catolic Ioan Inocenţiu Micu-Klein, au colindat în memoria celor ucişi, spune revoluţionarul Viorel Luca.

 

La acest monument, copiii de la Liceul Greco-Catolic au venit aduşi de învăţătoarea lor, care a fost rănită în Revoluţie, spune liderul revoluţionarilor clujeni, Aurel Coltor.

 

Revoluţionarii au pornit apoi în marş pe Bulevardul Eroilor, apoi pe lângă catedralele greco-catolică şi ortodoxă şi şi-au încheiat pelerinajul în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. Acolo, au fost oferite onoruri militare revoluţionarilor ucişi acum 27 de ani şi care îşi dorm somnul de veci pe dealul care străjuieşte Clujul.

Related posts

Leave a Comment