Republica Moldova pregăteşte un raport de condamnare a comunismului

Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat joi un decret de înfiinţare a Comisiei de condamnare a comunismului, relatează Ziarul de Gardă în ediţia electronică.
Comisia pentru studierea şi analiza regimului comunist totalitar din Republica Moldova va studia apariţia, funcţionarea şi impactul regimului comunist în perioada 1917-1990, iar raportul va fi făcut public la 1 iunie 2010.
În vederea investigării cât mai complexe a crimelor comise de comunişti, autorităţile moldovene promit să deschidă arhivele securităţii, inaccesibile până acum savanţilor istorici.
Decretul invocă rezoluţiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la măsurile de eliminare a moştenirii fostelor regimuri totalitare comuniste (nr. 1.096 din 1996) şi cea cu privire la necesitatea unei condamnări internaţionale a crimelor regimurilor comuniste totalitare (nr. 1.481 din 2006).
Din componenţa Comisiei de condamnare a comunismului din Republica Moldova fac parte istorici, jurişti, lingvişti, filosofi şi politologi. Preşedinte al Comisiei este istoricul Gheorghe Cojocaru.

Related posts

Leave a Comment