Reporters sans frontières: Belorusia îngrădeşte activitatea jurnaliştilor străini


Organizaţia internaţională de apărare a drepturilor “Reporters sans frontières” a făcut apel către autorităţile beloruse să nu îngrădească activitatea jurnaliştilor de la publicaţiile străine.”Reporters sans frontières” este de acord cu evaluarea experţilor internaţionali, în urma totalurilor vizitei de cinci zile efectuate în Belorusia: “Acreditarea jurnaliştilor beloruşi, care lucrează pentru mass-media străină, cât şi registrarea punctelor de actrivitate a reporterilor se limitează la nişte decizii discriminatorii şi netransparente a autorităţilor beloruse”.
În context, se menţionează că în corespundere cu noua Lege belorusă din 8 februarie, pentru aceea ca să activezi în Belorusia, mass-media străină şi reporterii(corespondenţii) acesteia trebuie să primească acreditare la MAE belorus. În practică este oglindit astfel fenomenul: autorităţile fie resping majoritatea solicitărilor sau le ignoră pe acestea şi prin urmare jurnaliştii sunt puşi în situaţia de-a activa ilegal. “Necătând la apelurile noastre neîntrerupte, autorităţile beloruse continuă să arate o lipsă a bunul simţ, respingând solicitările de acreditare a jurnaliştilor de la mass-media străină”, se spune în declaraţia-apel.
“Reporters sans frontières” aduc cazuri concrete în atenţia opiniei publice. Este vorba despre o serie de jurnalişti ruşi sau polonezi care au fost deportaţi din Belorusia datorită lipsei acreditării. Aceştia activau la postul de televiziune”Belsat”, la “Radîe Raţâe” sau la NTV-ul rusesc. Se precizează în apel că în cazul în care jurnalistul îşi continuă activitateape teritoriul belorus se aplică amenzi.

Related posts

Leave a Comment