Remix-uri Maria Tănase, instrumente bizare și Cinepiano cu Charlie Chaplin la TIFF

Pe 1 iunie, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde viață la cinematograful „Florin Piersic”, într-o experiență unică: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan și Bran, emoționantul și amuzantul A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, și clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete, bufnituri și melodii create live, la pian.

Muzica lui Tony Berchmans combină partituri clasice și melodii folk cu compozițiile sale proprii, inspirate din ragtime și jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee și săli din lume. Este producător muzical, autorul unei cărți despre muzica de film și curatorul primei ediții a International Film Music Conference (2007), în Rio de Janeiro. Spectacolul dedicat familiilor e adus în cadrul EducaTIFF, în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

Va susține un concert la Casa TIFF, într-una din serile de festival, și Teodora Enache, cântăreața de jazz supranumită „Ella Fitzgerald a României”, una dintre cele mai bune voci din jazz-ul autohton, cu zeci de concerte în Europa și SUA și colaborări cu nume ca Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scale sau Billy Cobham.

Îi vor delecta pe fani și cei de la Coma, una dintre cele mai apreciate trupe de pe scena alternative românească, cu un show acustic de neratat. Va cânta pentru spectatorii TIFF și Theory of Mind, o trupă clujeană formată din vocalistul, compozitorul și producătorul Vladimir Bosînceanu, fratele său, Andrei Bosînceanu (bass), Alex Cos (chitară) și Tudor Bilt (tobe). Theory of Mind abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic și experimental.

Related posts

Leave a Comment