Regizorul american Robert Cohen, profesor honoris causa al UBB

Unul dintre cei mai bine cotaţi regizori americani de teatru, Robert Cohen, va deveni profesor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Ceremonia de decernare a titlului va avea loc mâine, de la ora 12.00, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic.Propunerea de premiere vine din partea Facultăţii de Teatru şi Televiziune a UBB.

ROBERT COHEN
Date bio-bibliografice
Născut în 1938, la Washington D.C., Robert Cohen este fondatorul departamentului de teatru (Drama Department) de la University of California, Irvine, unde este şi astăzi profesor. Şi-a făcu studiile la University of California, Berkeley şi şi-a luat doctoratul în Artă la Yale School of Drama, în 1965. Deşi, în acelaşi an, i s-a oferit un post la prestigioasa Universitate Berkeley, Cohen a preferat University of California, Irvine, care tocmai se înfiinţase. „Irvine oferea un program de studii mai orientat înspre practica spectacolului şi nu era devotată unei ideologii pur academice. În afară de asta, spune Cohen, eram peste măsură de captivatde ideea creării de la zero a unei programe de învăţămînt teatral, lucru pe care l-am şi făcut.” De atunci, a predat fără întrerupere la departamentul de teatru al acestei universităţi, la început ca decan fondator (founding chair) al Departamentului de teatru iar apoi în calitate de Claire Trevor Professor şi Bren Fellow.
Ca fondator al departamentului de teatru, Cohen a jucat un rol esenţial în dezvoltarea şi afirmarea acestei facultăţi. La sfîrşitul anilor 80, el reuşeşte să îl aducă pe Jerzy Grotowski la Irvine, creînd, împreună cu acesta, Objective Drama Program. Timp de trei ani, Grotowski şi Cohen au lucrat cu studenţii lor la acest program de cercetare, care urmărea investigarea originilor teatrului ritual şi aplicaţiile specifice ale acestuia în practica scenică modernă şi în dramaturgie.

Pedagog al teatrului, regizor, critic, traducător şi dramaturg, Robert Cohen a fost numit, într-un articol din Los Angeles Times „un om de teatru al Renaşterii”. Preocupat de formarea practică a actorului, Cohen a publicat numeroase volume, eseuri şi articole referitoare la antrenamentul psiho-fizic al acestuia. Amintim cîteva titluri de cărţi dedicate artei actorului: Creative Play Direction (împreună cu John Harrop), More Power to You, Acting in Shakespeare, Acting Power (tradusă în patru limbi), Acting One, Acting Professionally, Raw Facts about Careers in Acting ş.a.m.d. De asemenea, Cohen este autorul unui studiu despre dramaturgia lui Jean Giraudoux şi a peste două sute de cronici de teatru publicate mai ales în revista londoneză Plays International.
La UC Irvine, Cohen a regizat peste şaptezeci de spectacole de teatru, piese contemporane şi texte clasice (adesea în traducere proprie), muzicaluri, producţii experimentale şi operă. În afara campusului, regizează frecvent spectacole pentru Festivalurile Shakespeare din Utah şi Colorado, precum şi numeroase spectacole la Stages Theatre Center din Hollywood, Summer Repertory Theatre din Santa Rosa, Image Theatre din Boston, Theatre 40 din Beverly Hills şi Focused Program in Medieval Drama din Irvine.
Pe lîngă cursurile lui de la UCI, Robert Cohen este master teacher la Actors’ Center din New York City, şi ţine frecvent conferinţe sau conduce workshop-uri în Statele Unite şi în numeroase alte ţări, printre cele mai recente numărîndu-se Coreea de Sud, China, Ungaria, Finlanda, Estonia, Suedia, Costa Rica, Hong Kong, Australia şi România.
UC Irvine i-a conferit lui Robert Cohen cel mai înalt titlu onorific, medalia UCI (The UCI Medal), în 1993, şi i-a oferit titlul de Professor Claire Trevor în 2001. În 1999, a primit premiul Career Achievement Award in Academic Theatre conferit de Association for Theatre in Higher Education.
De asemenea, pe lângă prolifica sa activitate ca autor şi pedagog, Robert Cohen a izbutit, cu preţul unor uriaşe eforturi, încununate acum de succes, să-şi creeze propria companie de teatru. În 2006, s-a născut, aşadar, The UCI Field Station at the Hayworth Theatre in Los Angeles. Prima producţie a fost Machiavelli: Arta terorii de Robert Cohen, o excepţională piesă care stă acum şi la dispoziţia studenţilor şi oamenilor de teatru din România, datorită traducerii lui Eugen Wohl şi a integrării ei în seria Dramaturgie extrem contemporană a colecţiei de carte de teatru publicată sub egida facultăţii noastre.
Mare admirator al teatrului românesc, pe care l-a comentat în repetate rînduri în Plays International sau în cartea sa Theatre, consacrată celor mai importante creaţii teatrale din lume, reeditată şi revizuită în fiecare an, Robert Cohen a vizitat România în 2006 şi 2007, prezentîndu-şi montările pe scena Teatrului Naţional din Cluj, la Festivalul Internaţional de la Sibiu şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Cu aceste prilejuri, profesorul Cohen a susţinut mai multe workshop-uri cu studenţii Facultăţii de teatru a UBB Cluj. Menţionăm că metodele de antrenament al actorului, propuse de profesorul Cohen în cărţile sale, sunt utilizate creator de mulţi dintre profesorii facultăţii noastre în predarea artei actorului.
Cu ocazia şederii sale la Cluj, în această toamnă (19-23 octombrie) profesorul Robert Cohen va susţine un workshop cu studenţii clasei de actorie conduse de conf. dr. Miklós Bács şi va fi prezent la lansarea volumului cuprinzând piesa sa Machiavelli: Arta terorii, apărut, în traducerea lui Eugen Wohl, în colecţia de carte de teatru a Facultăţii de Teatru şi Televiziune, seria Dramaturgie extrem-contemporană, publicată de editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj.

Related posts

Leave a Comment