Regatul Unit al Marii Britanii ar putea DISPĂREA

Guvernul scoţian a făcut cunoscut marţi că a cerut oficial avizul experţilor juridici pentru a clarifica statutul Scoţiei în cadrul Uniunii Europene, în cazul proclamării independenţei acestei regiuni britanice, informează AFP, potrivit Realitatea.net.”Pot să confirm că guvernul a solicitat opinia experţilor juridici ‘în legătură cu statutul Scoţiei în cadrul Uniunii Europene, dacă se va obţine independenţa” după referendumul prevăzut în toamna lui 2014, a declarat vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon.

“În trecut, guvernul scoţian a citat avizul unor experţi eminenţi pentru a susţine ideea că o Scoţie independentă va fi întotdeauna membră a Uniunii Europene. Însă nu a căutat să obţină consultanţă de specialitate”, a adăugat ea.

“În măsura în care acordul de la Edinburgh, încheiat săptămâna trecută între premierul britanic, David Cameron, şi şeful guvernului scoţian, Alex Salmond, oferă contextul riguros al procesului vizând obţinerea independenţei, avem în prezent o bază de lucru de la care putem solicita un punct de vedere juridic’, a mai spus Nicola Sturgeon.

David Cameron şi Alex Salmond au semnat săptămâna trecută un acord ce prevede organizarea în 2014 a unui referendum istoric privind independenţa Scoţiei. În cazul victoriei adepţilor separatismului, acest scrutin va marca sfârşitul Regatului Unit în forma sa actuală, potrvit www.romanialibera.ro.

Related posts

Leave a Comment