Rectorul USAMV Cluj, suspendat din funcție?

Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, profesorul Cornel Cătoi, a fost suspendat din funcție. Judecătorii de la Tribunalul Cluj au decis acest lucru la cererea unui grup de cinci profesori: Adrian Oros, Leon Muntean, Vasile Florian, Radu Constantinescu și Daniel Cocan.

Concret, judecătorii au suspendat hotărârile Senatului USAMV prin care a fost validată candidatura profesorului Cornel Cătoi pentru cel de-al treilea mandat de rector, precum și hotărârea de validare a alegerii sale.

Există și juriști care spun că profesorul Cornel Cătoi va rămâne rector, deoarece el și-a început actualul mandat în baza unui ordin de ministru al Educației, care nu a fost suspendat de instanță, nu în baza hotărârii Senatului USAMV.

Pe fond, cele cinci cadre didactice reclamante au sesizat instanța cu privire la faptul că profesorul Cornel Cătoi nu ar fi avut dreptul să candideze pentru cel de-al treilea mandat de rector și că alegerile pentru desemnarea reprezentanților studenților în structurile de conducere a universității ar fi fost viciate, prin excluderea de pe listele de votați a 413 studenți. La rândul lor, reprezentanții aleși ai studenților au votat în alegerile pentru desemnarea rectorului, iar, în acest mod, ar fi fost influențate rezultatele alegerii.

Instanța nu s-a pronunțat pe fond. Decizia de suspendare a celor două hotărâri ale Senatului USAMV poate fi atacată cu recurs în 5 zile.

Related posts

Leave a Comment