#REACTOR, avanpremieră: În viitorul apropiat

AVANPREMIERĂ – Vineri, 18 martie, ora 19.00

PREMIERĂ – Duminică, 20 martie, ora 19.00

Dramaturg: Petro Ionescu

Regia: Cristian Ban

Cu: Carina Bunea, Zsolt Csepei, Cătălin Filip, Timea Udvari

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”

Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

Spectacolul impune o altfel de receptare, în principal datorită dispunerii actorilor în spațiul de joc, și invită spectatorii la un dialog reflexiv. „Cum vezi viitorul apropiat?”, „Ce vrei să ți se întâmple în viitor?” sunt unele din întrebările la care spectacolul încearcă să răspundă, fără să găsească însă soluții reale. Imposibilitatea de a arăta ceea ce va urma se traduce printr-o joacă absurdă, de preferat confruntării serioase cu tematica.

În viitorul apropiat a fost realizat folosind metodele teatrului devised – întreaga echipă a contribuit la scrierea scenariului, prin improvizații și în urma unei perioade de documentare în care membrii echipei artistice s-au întâlnit cu peste 30 de tineri din diferite licee dinCluj pentru a afla mai multe despre felul în care se raportează ei la viața lor viitoare.

Spectacolul este a treia producție Teen Spirit – platforma Reactor dedicată adolescenților – și este realizat în parteneriat cu Váróterem Projekt, printr-o finanțare AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Primele două reprezentații sunt destinate elevilor de liceu și vor avea intrarea liberă.

Despre Teen Spirit

Ideea proiectului s-a născut natural, dintr-un proces de observație și analiză a categoriilor de public de teatru din România, în cadrul căruia s-a observat că segmentul de vârstă cuprins între 14-19 ani este unul extrem de puțin prezent în sălile de teatru (în mod benevol, fără intermedierea profesorilor). Credem că acest lucru este o urmare inevitabilă a faptului că subiectele și temele abordate în spectacole sunt, de cele mai multe ori, în afara sferei de interes a adolescenților.

Am identificat astfel, între teatrul destinat copiilor și cel pentru adulți, un segment de vârstă pentru care nu există producții dedicate. Teen Spirit își dorește să înceapă un proces de rezolvare a acestei probleme, creând o opțiune viabilă pentru un public potențial ignorat: spectacole inspirate din viața, părerile și relațiile lor cu lumea, și adresate în mod specific acestui grup.

În cadrul primei ediții a proiectului Teen Spirit, realizată în anul 2015, s-au produs două spectacole dedicate adolescenților: Dispariția și Nu cred că o să îmi treacă vreodată. Publicul prezent la reprezentații a fost alcătuit preponderant din elevi ai liceelor clujene, veniți din proprie inițiativă, fără profesori. Reprezentațiile au fost urmate de discuții ale artiștilor și producătorilor cu publicul, ale cărui reacții au fost foarte pozitive și încurajatoare.

Pe termen lung, ne dorim ca proiectul Teen Spirit să devină într-o platformă cu program constant la Spațiul Reactor,care să conțină, pe lângă spectacole de teatru, ateliere de mediere culturală, întâlniri și diverse alte activități pentru publicul de liceu.

Related posts

Leave a Comment