Raluca Turcan a cerut în Colegiul Director demisia Cabinetului Boc


Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a cerut, joi, la şedinţa Colegiului Director al partidului, demisia Cabinetului Boc, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la şedinţă.Şedinţa Colegiului Director al PDL este în desfăşurare, la Palatul Parlamentului. La această reuniune se discută despre remanierea miniştrilor Adriean Videanu, Sebastian Vlădescu, Mihai Şeitan, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu şi Radu Berceanu.
Elena Udrea, Sever Voinescu, Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Zamfir Iorguş şi Vasile Gherasim au votat, în întâlnirea conducerii PDL cu parlamentarii partidului, de miercuri seară, pentru demisia Guvernului, scrie “Gândul”, citând surse participante la discuţii.
Două opţiuni au stat în faţa conducerii PDL şi a parlamentarilor partidului de la Palatul Parlamentului: demisia întregului Cabinet şi formarea unuia nou sau remanierea Executivului. A învins detaşat a doua opţiune, susţinută de premierul Emil Boc şi de greii Blaga – Videanu – Berceanu, scrie “Gândul”, adăugând că a fost o victorie lejeră pentru Boc şi ai săi şi o înfrângere pentru preşedintele Traian Băsescu, cel care ar fi preferat o restructurare a Guvernului şi tocmai de aceea le-a transmis oamenilor săi ca, la şedinţă, să ceară varianta maximală – demisia întregului Cabinet – ca să obţină cât mai mult.
Emil Boc a jucat însă inteligent, aducând el primul în discuţie posibilitatea demisiei întregului Cabinet şi a depunerii mandatului său de prim-ministru. “Acestea sunt variantele. Vă ascult”, a spus Boc, sigur pe el, conform unor participanţi la discuţii. Doar 6 lideri ai PDL au avut curajul să susţină demisia întregului Guvern. Printre ei – Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Cezar Preda şi, mai discret, Roberta Anastase. În cazul votului, doar Sulfina Barbu şi Sever Voinescu şi-au mai susţinut opţiunea, acestora adăugându-se Raluca Turcan, Zamfir Iorguş, Vasile Gherasim şi Elena Udrea, conform cotidianului citat.
Voinescu a fost primul care a susţinut ideea: “E nevoie de un guvern nou, cu oamenii noi, cu un program cu idei inteligente. Va fi mult mai uşor să strângem o majoritate în jurul lui şi ar lăsa fără obiect moţiunea de cenzură”. Propunerea deputatului PDL a fost combătută de cei mai mulţi dintre vorbitori, cu două argumente: un alt guvern nu va mai trece, pentru că UDMR se va alia cu PSD şi unii dintre parlamentarii pedelişti vor pleca; dacă PDL pierde puterea, PSD face anticipate şi îl suspendă pe Traian Băsescu. Au fost opiniile majoritare, deşi Sever Voinescu le-a spus, că de fapt, “vorbesc temerile, şi nu raţiunea”.
Conform “Gândul”, parlamentarii au fost derutaţi şi de faptul că, în afară de câţiva “aleşi”, nu ştiau foarte clar ce vrea preşedintele . Sulfina Barbu a încercat să-l preseze pe Boc: “Aţi vorbit cu preşedintele. Spuneţi-ne şi nouă care este opţiunea domniei sale”. Premierul s-a făcut că nu aude. “Este nevoie de o restructurare. De o nouă echipă. Trebuie să fii proactiv, nu să aştepţi moţiunea şi să vezi ce faci atunci”, a adăugat Sulfina Barbu. O uşoară dizidenţă a făcut, însă, vicepreşedintele Ioan Oltean. “Emil Boc este oricum sacrificat. Mai poate să încaseze. Decât să venim acum cu un alt om, mai bine mergem mai departe aşa”, a spus acesta.
Raluca Turcan a cerut “o remaniere dură”. “…Dar atât de dură încât să ne asigurăm că nu cade Guvernul la prima moţiune de cenzură. Ar trebui să luaţi în serios votul de încredere acordat de parlamentari în această seară”, a continuat ea, adresându-i-se premierului.
La final, au vorbit şi Videanu – care s-a lăudat cu rezultatele economice – şi Blaga, care a cerut “disciplină”. După vot, când s-a văzut că şase parlamentari sunt pentru demisia întregului Cabinet şi 12 se abţin, Boc a întrebat insinuant: “Şi eu ce să înţeleg, că la moţiunea de cenzură ar putea fi 6 voturi «pentru»?”. Susţinut şi de restul rebelilor, Sever Voinescu a dat asigurări că va respecta decizia partidului şi că nu va vota niciodată o moţiune de cenzură, mai scrie “Gândul”.

Related posts

Leave a Comment