Protest în Justiţie: Grefierii clujeni îşi cer drepturile în stradă

Peste 100 de grefieri (două treimi din totalul grefierilor clujeni) de la toate instanţele clujene au protestat, în această dimineaţa, în faţa Curţii de Apel Cluj. Ei sunt nemulţumiţi de diferenţele salariale între angajaţii din instanţe şi parchete, de neplata orelor suplimentare, de necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile şi responsabilităţile lor.

Protestul este organizat de Federaţia Projust, federaţie reprezentativă la nivel de ramură, care reprezintă interesele personalului auxiliar din instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea.

 

Grefierii protestează faţă de “refuzul Ministerului Justiţiei de a susţine adoptarea unui nou statut al acestei categorii profesionale, statut care să contrinuie la eficientizarea activităţii şi implementarea treptată a reglementărilor europene referitoare la aceste categorii”, scriu protestatarii în manifestul lor.

 

Protestatarii vorbesc despre “inechităţile salariale existente în rândul angajaţilor din instanţe şi parchete, chiar între salariaţi aflaţi în situaţii identice, precum necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii, inechităţi salariale la a căror contribuţie actualul ministru al Justiţiei are o contriuţie majoră”.

 

Grefierii se plâng că de şase ani nu le sunt plătite orele suplimentare, în condiţiile în care compensarea acestor ore cu timp liber este imposibilă, având în vedere volumul de muncă şi lipsa personalului. 

 

Protestul este autorizat să se desfăşoare între orele 10 şi 13 şi are loc nivel naţional.

 

Related posts

Leave a Comment