Propunere de proiect de lege pentru consumatori de produse alimentare (VIDEO)
Deputatul PD-L de Cluj, Mircia Giurgiu, și medicul nutriționist Nicolae Hâncu au propus constituirea unui proiect de lege în ceea ce privește identificarea conținuturilor din care sunt compuse produsele agroalimentare, inscripționate pe etichetele acestora. Prin intermediul acestei legi sunt vizate identificarea mai ușoară de către consumatori a conținutului produselor pe care aceștia le consumă și de asemenea, se dorește formarea unei educații nutriționale corecte și în România.Propunerea unei astfel de legi vine în urma constatării, de către specialiștii în alimentație, că majoritatea consumatorilor nu cunosc conținutul produselor agroalimentare pe care le consumă deoarece nu pot identifica noțiunile cu care sunt inscripționate alimentele, adică nu știu citi etichetele, astfel aceștia rezumându-se doar la verificarea termenului de expirare a produselor. ”Calitatea alimentului trebuie să fie foarte bine inscripționată, elementele care ar trebui să fie menționate pe o etichetă sau pe o cutie trebuie să îndeplinească anumite condiții în afara faimosului termen de garanție sau a termenului de valabilitate a respectivului produs, și anume: numărul de calorii pe suta de grame sau pe porția respectivă, apoi conținutul în grăsimi raportate la grăsimile saturate și la grăsimile polinesaturate, deci grăsimile sănătoase, dacă se poate conținutul în Omega 3, în acizi grași trans, în zaharuri fine de tip glucoză, fructoză și conținut în sare. ” a declarat medicul nutriționist, domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu.
Pentru a veni în ajutorul consumatorilor s-au propus mai multe soluții precum: reducerea informațiilor neinteligibile la o singură informație care să fie înțeleasă de toți consumatorii și care să vină ca o atenționare pentru conținutul crescut în anumite substanțe, de exemplu grăsimi, apoi detaliat cu litere mai mici cauza atenționării și restul conținutului; o altă soluție ar fi marcarea alimentelor cu diferite simboluri care să atenționeze consumatorii de nivelul de concentrare a principalelor substanțe care se găsesc în produsele agroalimentare: calorii, grăsimi, grăsimi cu acizi grași trans, glucide și sare. ”O etichetă cred că trebuie să aibă două componente grafice: o componentă de alertă, de exemplu: acest aliment este bogat în calorii și grăsimi sau bogat în sare și grăsimi și după aceea o altă componentă grafică în care să se detalieze toate aspectele de conținut ale alimentului respectiv” a mai adăugat Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu.
Proiectul de lege urmează să fie depus la guvern până la sfârșitul acestei sesiuni, mai exact în luna iunie, după ce ceastă problemă va fi pusă, discutată și analizată și în alte centre din țară, în special în cele universitare, de către alții medici și specialiști în nutriție. Acesta vizează și formarea unei educații nutriționale corescte și sănătoase în rândul cosumatorilor de produse agroalimentare. ”Până la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie putem să avem o formă, o primă lectură din punct de vedere a legii ca structură, după care, împreună cu domnul profesor și cu specialiștii, o să revenim cu detalii astfel încât cel târziu până la sfârșitul sesiunii, în iunie să avem proiectul pentru a putea fi depus” a declarat deputatul PD-L de Cluj, Mircia Giurgiu.