Programul lunii noiembrie la Reactor

Noiembrie vine la Reactor cu spectacole bune,  de-ale casei sau invitate, cu o premieră, un concert şi o lectură, iar asta doar la o primă vedere!

 

eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândim Idei

 

 

Începem luna cu Ada Milea & friends într-un Concert’n  cartier, special şi exclusiv pentru vecinii din Mărăşti – în cadrul unui proiect Com’on Cluj. Continuăm cu În viitorul apropiat, care se joacă de data aceasta într-un cadru special – în Festivalul Temps d’Images, pe 13 noiembrie. Chiar a doua zi, încheiem prima ediţie Drama 5 – rezidenţe de scriere dramatică, cu premiera spectacolului Proteine fluorescente, pe un text scris în iulie la Reactor de unul dintre cei cinci autori rezidenţi. În aceeaşi săptămână, pe 17, primim în vizită,  tot în cadrul unui proiect Com’on Cluj, spectacolul Ashes Afar, în regia lui Bobi Pricop – o producţie lăudată şi răs-lăudată de presa internaţională. Următoarea zi, Genunchii noştri se ating!, într-un spectacol care şterge barierele dintre public şi performeri, şi imediat după, lecturăm din nou Tatăl meu, preotul, de Gabriel Sandu, un alt text scris în iulie în cadrul Drama 5 – de data aceasta evenimentul face parte din Serile Filmului Gay.

Săptămâna următoare vin, unul după altul: Dispariţia, într-o distribuţie nouă (bine ai venit, Csepei Zsolt!), proaspătul via negativa şi Docuanimal, spectacolul uneia dintre echipele noastre de rezidenţi din cadrul proiectului Fresh Start.

În sfârşit, ultima zi a lunii marchează şi prima colaborare a Reactorului cu Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, prin găzduirea spectacolului Toys: A Dark Fairy Tale, de Saviana Stănescu, în regia lui Gábor Tompa.

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNII NOIEMBRIE

Vineri, 7 noiembrie, ora 21.00

CONCERT’N CARTIER

Un proiect Com’on Cluj

Cu: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristian Rigman, Sânziana Tarţa

Ada Milea & team cântă pentru locuitorii cartierului Mărăşti!

Spiritul comunitar se poate dezvolta prin diferite întâlniri între oamenii care aparţin aceleaşi comunităţi şi care împărtăşesc, dincolo de un spaţiu comun, interese comune. De multe ori iniţiativele culturale alternative trec neobservate în rândul publicului larg, obişnuit cu un alt tip de oferta culturală. Prin organizarea unui eveniment gratuit, de calitate, într-un spaţiu cultural independent din cartierul Mărăşti, ne dorim facilitarea unei întâlniri între locuitorii aceluiaşi cartier.

Un proiect finanţat de Com’on Cluj-Napoca

Intrarea liberă, pe bază de rezervare.

Duminică, 13 noiembrie, ora 19.00

ÎN VIITORUL APROPIAT

În cadrul Festivalului Temps d’Images

regia: Cristian Ban

dramaturgia: Petro Ionescu

cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt

Spectacolul În viitorul apropiat vorbeşte despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situaţiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spaţiu care sfidează trecerea firească a timpului şi aduce în prim plan joaca şi absurdul.

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să îşi amintească oamenii de tine?”

O producţie Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt

Luni, 14 noiembrie, ora 19.00

PROTEINE FLUORESCENTE

PREMIERĂ

Regie: Leta Popescu

Text: Alexandra Pâzgu

Scenografie colectivă

Consultant scenografie: Radu Lărgeanu

Sound: Mihai Moş

Cu: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Mardare, Doru Taloş

Textul a fost scris ca o cercetare şi documentare artistică a oraşului Cluj, pe parcursul lunii iulie 2016, când autoarea a participat la rezidenţa de scriere dramatică Drama 5.
„Proteinele fluorescente sunt organisme din adâncul oceanului „care luminează nu de dragul poeziei vizuale, ci de foame”. Alexandra Pâzgu reuşeşte în textul ei să combine micro şi macro universuri ca noi, spectatorii, să ne uităm şi să conştientizăm încă o dată că suntem atât de mici într-o lume atât de… mică. Ce e fascinant însă e că lucrurile nu sunt deloc pesimiste. Şi că oricât de mici am fi, noi, oamenii, luminăm din când în când. De foame, de sete, de iubire, de război. Toate sunt spuse într-un poem transformat într-un spectacol care îndeamnă la a trage aer în piept şi a spune, în gând, „e bine”.” Leta Popescu

O producţie a Reactor de creaţie şi experiment, în cadrul proiectului Drama 5 – rezidenţe de scriere dramatică

Proiectul Drama 5 este co-finanţat de AFCN – Administraţia fondului Cultural Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca

Joi, 17 noiembrie, ora 19.00

ASHES AFAR

Spectacol prezentat în cadrul unui proiect Com’on Cluj

Regie: Bobi Pricop

Text: Andreea Borţun

Traducere: echipa Vanner Collective

Cu: Crissy O’Donovan şi Liviu Romanescu

Un cuplu. O valiză. Un joc pierdut. O amintire re-jucată. Când Aine îşi pierde memoria, Mihail construieşte o formă de terapie pentru a o aduce înapoi. Dar terapia cu cel pe care-l iubeşti poate deveni un joc extrem de alunecos. Ce se întamplă atunci când regula se schimbă? Ashes Afar pătrunde aspectele socio-politice, cu o doză ridicată de umor negru. Descoperiţi vieţile din interiorul acestui cuplu de tineri imigranţi şi vedeti cum se dezvăluie în această poveste fragmentată, ce vorbeşte despre dragoste, amintiri şi pierderea amândurora.

Intrarea liberă, pe bază de rezervare

Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00

GENUNCHII NOŞTRI SE ATING!

Regia: Cătălin Bocîrnea

După „Autorul” de Tim Crouch

Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu

Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât şi pentru spectatorii prezenţi. Fiecare dintre replici este împărţită cu publicul, în aşa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate şi împărtăşire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalţi, îi includ în joc.

O producţie Reactor de creaţie şi experiment

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00

TATĂL MEU, PREOTUL

Spectacol-lectură în cadrul Serilor Filmului Gay

Text: Gabriel Sandu

Regia: Olivia Grecea
Cu: Cristina Bodnărescu, Adrian Filimon, Cătălin Filip, Cosmin Stănilă

Pornind de la o întâmplare reală, piesa explorează schimbarea dramatică a dinamicii într-o familie unde tatăl preot a strâns semnături pentru modificarea Constituţiei împotriva căsătoriei dintre două persoane de acelaşi sex, iar fiul lui îi mărturiseşte că este homosexual.

Text scris în cadrul proiectului Drama 5 – rezidenţe de scriere dramatică

Vineri, 25 noiembrie, ora 19.00

DISPARIŢIA

Spectacol de teatru

Regia: Leta Popescu

Text: Alexa Băcanu

Cu:Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mişoc, Endre Racz/Csepei Zsolt, Timea Udvari

Pornind de la un eveniment concret – dispariţia unui elev – spectacolul urmăreşte reacţiile, relaţiile şi modul de raportare la lume a cinci adolescenţi aduşi împreună de circumstanţe şi nu de afinităţi. Deşi în ierarhia clară a liceului aceştia ocupă locuri fixe, diferenţele dintre ei sunt superficiale – dincolo de ele, sunt uniţi de aceeaşi perspectivă asupra figurilor de autoritate care îi limitează, asupra educaţiei care vrea să îi modeleze după un anumit tipar, asupra mass-media care oferă spectacole absurde în căutare de rating.

O producţie Reactor de creaţie şi experiment în parteneriat cu  Reciproca şi  Váróterem Projekt

Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00

VIA NEGATIVA

Spectacol de teatru

Concept şi dramaturgie: Raul Coldea şi Petro Ionescu

Muzică: Fluidian

Distribuţie şi texte de: Alexandra Caras, Bogdan Gontineac, Denisse Moise şi George Sfetcu

via negativa aduce în discuţie relaţia dintre individ şi avatarurile sale, chestionând teme ca relaţia oamenilor cu tehnologia sau condiţiile de muncă în capitalism.
Construit după metoda teatrului devised, spectacolul este rezultatul unui laborator în care echipa de lucru a încercat să răspundă la întrebări precum De ce alegem să ne izolăm? Cum ne implicăm în societate? sau Ce anume ne face să devenim activi în societate?
via negativa oferă o perspectivă în care acţiunile se definesc prin absenţă, lipsă sau inactivitate.

O producţie Reactor de creaţie şi experiment

Duminică, 27 noiembrie, ora 19.00

DOCUANIMAL

Spectacol de teatru

Regia: Olga Macrinici
Dramaturg: Emőke Bodor şi Olga Macrinici
Scenograf: Denisa Berceanu

Cu: Andreea Ajtai, Oana Nemeş şi Paul Sebastian Popa

Sunt animalele fiinţe inferioare oamenilor? Ştim întotdeauna care sunt necesităţile animalelor noastre? Le acordăm suficientă atenţie? Care este motivaţia noastră reală atunci când ne alegem un şarpe, o iguană sau un câine ca şi animal de companie? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul Docuanimal încearcă să răspundă, surprinzând atitudinea şi poziţia oamenilor în relaţie cu animalele pe care le întâlnim în fiecare zi. Realizat în urma unui proces de documentare, spectacolul s-a construit pe baza materialelor obţinute în interviuri cu persoane a căror activitate implică direct animalele, precum şi din poveştile oamenilor de lângă noi, a căror viaţă s-a schimbat odată cu apariţia unui animal de companie.

Spectacol realizat în cadrul proiectului Fresh Start – rezidenţe de creaţie

Miercuri, 30 noiembrie, ora 22:00

TOYS: A DARK FAIRY TALE

În cadrul F.I.T. Interferenţe

Regia: Gábor Tompa

Text: Saviana Stănescu

Cu: Júlia Ubrankovics, Tünde Skovrán

Asistent de regie: Kate Jopson

Costumele: Elisa Benzoni

Sunetul: Kate Jopson

Decorul & light design: Gábor Tompa

Consultant tehnic: JR Bruce

Relaţii publice: Nóra Feldman

Grafica: Ágnes László

Shari s-a născut într-o ţară sfâşiată de război, trăieşte şi se îngrijeşte singură. Clara a crescut în New York, aparent având de toate. Aceste două personaje foarte diferite, care au dus alte vieţi, pornesc într-o călătorie suprarealistă pentru a se întâlni faţă-n faţă într-o întâlnire explozivă şi pentru a descoperi un secret comun din trecutul lor. În această dramedy, scrisă de premiata Saviana Stănescu, punem cap la cap piesele unei vieţi sfâşiate de război, în timp ce personajele – identităţile noastre alternative – se reîntâlnesc după 30 de ani. Cu umor şi suspans, artistele aduc imaginile eclectice ale scenei artistice din Los Angeles în Europa. Prin explorarea identităţii, TOYS se întreabă în cele din urmă ce înseamnă să aparţii.

O producţie J.U.S.T. Toys Productions (Statele Unite ale Americii)

______________________________

Mai multe detalii despre programul Reactor puteţi găsi pe pagina noastră de facebook – www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor

Related posts

Leave a Comment