La eveniment au fost prezenţi mai mulţi invitaţi speciali, Mădălina Bălan, Managing Partner la HART Consulting şi reprezentantul Hogman pe România şi Moldova, Mihaela Feodorof, Managing Partner al Yourway, Diana Vancea, HR la Banca Transilvania si consultant HR pentru Transylvania College, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, ai Corpului Didactic din Cluj şi ai Instituţiilor de învăţământ (atât de stat, cât şi private).
Potrivit organizatorilor, dezbaterea a avut ca scop realizarea unei schimbări în educaţia românească începând cu profesorul, pentru că acesta reprezintă cheia succesului în învăţământul românesc. “Ne-am propus să urmărim evidenţierea calităţilor esenţiale pentru ca un profesor să devină lider, dar şi instrumentele care pot facilita acest proces”, au precizat ei.
“Dacă ne dorim ca elevii noştri să se cunoască pe ei şi să obţină rezultate cât mai bune, oare nu este corect, atunci, ca şi noi profesorii, să învăţăm care sunt punctele noastre slabe sau forte şi cum le putem îmbunătăţi. Pornind de la această premisă şi de la ideea clară că nişte profesori buni fac diferenţa între o şcoală obişnuită şi una de succes am ajuns la testarea Hogman, iar concluzia acestei testării este că toţi cei implicaţi au crescut, sunt cu mult mai buni”, explică Simona Baciu, fondator Transylvania College.
Speakerii care au luat cuvântul la eveniment au prezentat şi au pus accent pe instrumentele succesului, raportându-se la sistemul Hogan. În final, discuţiile libere cu toţi cei prezenţi au scos la iveală punctele forte ale unui profesor model şi modul de aplicare al acestora.
Reprezentanţii Transylvania College au precizat că rezultatele întrunirii vor fi trimise Ministerului Educaţiei pentru a fi analizate şi, în limita posibilităţilor, implementate.
