Prioritățile militare ale CSI dezbătute la Soci

La 5 iulie la Soci a avut loc cea de-a 60 ședință aniversară a Consiliului miniștrilor de apărare a statelor din Comunitatea Statelor Independente. Ședința s-a desfășurat sub președinția ministrului apărării Federației Ruse Anatolii Serdiukov. Reprezentanții instituțiilor de apărare din CSI au discutat numeroase subiecte legate de cooperarea din sfera militaro-tehnică, interacțiunea în cadrul sistemelor unificate având ca destinație militară, cât și trupelor în aplicații comune, titrează publicația armatei ruse ”Krasnaya Zvezda”.În deschiderea ședinței, ministrul apărării Federației Ruse Anatolii Serdiukov a menționat nivelul avansat în relațiile de parteneriat între statele Comunității legate de sfera militară.
”Astăzi suntem convinși că țările din CSI decid probleme similare. Principala problemă constituind-o modernizarea în continuarea forțelor naționale militare, adaptarea acestora la cerințele contemporanităii, la caracterul noilor provocări și amenințări. O atenție sporită se acordă perfecționării sistemelor comune cu destinație militară”, a declarat Serdiukov.
În legătură cu aceasta Concepția de cooperare militară a membrilor CSI până în anul 2015 adoptată de Consiliul miniștrilor apărării din CSI deschide noi oportunități de interacționare, de consolidare a securității a fiecărui stat din regiune și a Comunității în general. Mai mult de atât, începând din acest an activ s-a implicat Ucraina în activitatea Consiliului, cu care organizația a reușit să se înțeleagă într-o serie de subiecte cu caracter militar și tehnico-militar, mai precizează publicația rusă.
Un aspect important a ședinței Consiliului de miniștri ai apărării din CSI l-a constituit crearea și perfecționare sistemelor unificate existente și a concepțiilor comune. În mod special, participanții la ședință au examinat subiecte legate de crearea unui sistem geoinformațional cu destinație militară pentru forțele militare ale statelor din CSI, au discutat direcțiile prioritare ale cooperării în privința creării sistemelor de comunicații și automizare, aplicarea în comun a forțelor existente și a resurselor în scopuri comune.
Un exemplu de extindere a cooperării constructive în sfera asigurării unei securități colective o constituie adoptarea la ședință a unei hotărâri ce presupune crearea unui comitet de coordonare în probleme de asigurare a securității zborurilor aviației forțelor militare din statele CSI.
Pe de altă parte, ministrul rus a afirmat că ”tema referitoare la istoria comună a popoarelor și statelor din CSI tradițional este actuală și trebuie văzută a avea o poziție comună”. Astfel, în cadrul ședinței a fost examinat subiectul legat de proiectul internațional ”Noi suntem moștenitprii Victoriei”, dedicat aniversării a 70 de ani de la ”victoria sovietică” în cel de-al doilea război mondial, anii 1941-1945. În context, ministrul a concluzionat că la ședința Consiliului miniștrilor apărării din CSI au fost adoptate hotărâri orientate spre perfecționarea sistemelor de cooperare multilaterală în formatul CSI și care contribuie la dezvoltarea reciproc avantajoasă din sfera militară luându-se în calcul interesele regionale și naționale.
.În cadrul lucrărilor ședinței Consiliului miniștrilor apărării din CSI au luat parte delegați ce au reprezentat ministerele apărării a Republicii Azerbaidjan, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan, Uzbekistan și Ucraina.

Related posts

Leave a Comment