UPDATE. Primăria Floreşti a cerut declararea stării de alertă din cauza rampei care nu mai accepta transporturi de gunoi

Primăria Floreşti a cerut declararea stării de alertă, pe motiv că nu mai are unde să depoziteze deşeurile. Soluţia de a duce gunoiul menajer colectat de la populaţie în alte judeţe nu este viabl din cauza duratei prea mari a transportului şi a costurilor ridicate, spun autorităţile locale din Floreşti. Problema porneşte de la faptul că investiţia din fonduri europene care ar fi asigurat existenţa unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor nu este, încă, finalizată, potrivit RFI.  

Primăria comunei Floreşti a cerut, luni, acordul Prefecturii Cluj pentru declararea stării de alertă din cauza imposibilităţii depozitării deşeurilor menajere colectate de la populaţie într-o rampă autorizată. Primarul comunei cu o populaţie de aproximativ 40.000 de oameni, Horea Şulea, spune că operatorul de salubritate din comună a fost notificat de de suspendarea contractului, pe motiv că rampa s-a umplut şi nu mai poate primi noi transporturi. Ca să ducă gunoiul în alte judeţe, autospecialele ar trebui să circule 10 ore în plus. Starea de alertă cerută de primarul din Foreşti  va permite primăriei să treacă peste nişte etape de avizări de la diverse instituţii în vederea înfiinţării unei platforme pe care să fie descărcate din autospeciale deşeurile colectate de la populaţie şi apoi încărcate în containere şi transportate pe o rampă din Oradea. De altfel, problema rampei suprapline care nu mai poate accepta transporturi noi de gunoi afectează întreg judeţul. În 2012 Consiliul Judeţean Cluj a început un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ şi care trebuia finalizat în octombrie 2014. La sfârşitul anului 2014, Consiliul Judeţean Cluj a reziliat contractual cu firmele câştigătoare, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că judeţul Cluj ar putea avea o rampă de gunoi conformă de abia în 2019.

 

UPDATE

 

Prefectura Cluj a refuzat declararea stării de alertă, pe motiv că autorităţile locale nu au prezentat planul de măsuri pentru înlăturarea aceste stări.

Related posts

Leave a Comment