Primăvara de-a lungul istoriei și, mai ales, conceptul de ritual, în expoziție vizuală

Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, invită publicul, în această perioadă premergătoare sărbătorilor de Paști, la expoziția ,,(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”.

Evenimentul, care se desfășoară în perioada 29 martie – 19 aprilie 2023, în incinta Iulius Mall (la etaj), reprezintă o încercare vizuală de a reflecta primăvara de-a lungul istoriei și, mai ales, conceptul de ritual.

Conceptul timpului este greu de înțeles și dificil de definit, deoarece este extrem de subiectiv. Perceperea acestuia diferă de la individ la individ și de la comunitate la comunitate. Și totuși, contemplarea asupra acestuia, amintirea conștientă a evenimentelor și experiențelor trecute, anticiparea celor viitoare sunt esența a ceea ce înțelegem prin ,,inteligență umană”. Sentimentul de identitate personală depinde de memorie, dar un sentiment al trecutului ar fi putut apărea numai atunci când omul a reflectat conștient asupra amintirilor sale.

Timpul sacru al sărbătorilor este un timp mitic, deoarece în cadrul acestui timp anumite evenimente importante din trecut devin iarăși prezente, prin urmare timpul devine repetabil, reversibil, este un timp ciclic.

Un astfel de ciclu temporal, încărcat cu ritualuri și elemente sacre, este reprezentat de primăvara, anotimpul reînvierii și a noilor începuturi.

Related posts

Leave a Comment