Preşedintele României Traian Băsescu vrea referendum pentru un Parlament unicameral în ziua alegerilor


Preşedintele României Traian Băsescu a cerut joi organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, 22 noiembrie 2009, pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 din 471 câţi sunt actualmente şi crearea unui Parlament unicameral.Şeful statului român a explicat de ce anume un Parlament unicameral ar răspunde nevoilor actuale ale României, dar şi care sunt avantajele unui astfel de sistem parlamentar. Traian Băsescu consideră că birocraţia ar fi redusă, iar deciziile s-ar lua într-o perioadă de timp mult mai scurtă. Totodată, ar fi şi o modalitate de reducere a corupţiei: “mai puţini politicieni de rang înalt care fac trafic de influenţă”.
Preşedintele Românei a amintit că modernizarea statului este unul din obiectivele pe care şi le-a stabilit la începutul mandatului.
Avizul Parlamentului pentru referendum este consultativ, iar pentru ca temele supuse votului poporului român să fie considerate acceptate, este nevoie de majoritatea sufragiilor celor cu drept de vot.

Related posts

Leave a Comment