Preşedintele Parlamentului ungar le-o întoarce românilor: Micea Eliade poate fi comparat cu Nyiro Joszef


Prezent la Tîrgu-Mureş pentru a-i susţine pe candidaţii PCM, Kover Laszlo a răspuns acuzaţiilor aduse de oficialii români.Kover Laszlo a ajuns la Tîrgu-Mureş după aproape trei ore de emoţii pentru organizatori şi spectatori, care au crezut că preşedintele Parlamentului Ungar nu mai apare. Kover a ajuns cu pantofii şi pantalonii plini de noroi, după o zi în care s-a întâlnit cu alegătorii din judeţul Mureş. El a încheiat campania electorală a Partidului Civic Maghiar, şi i-a îndemnat pe alegători să voteze cu candidaţii care le fac concurenţă celor de la UDMR. Discursul său s-a adresat în exclusivitate maghiarilor, iar românii care s-au aflat în sală şi presa, au ascultat un traducător maghiar, dar fără să aibă siguranţa unei traduceri corecte şi complete. Kover a profitat de ocazie pentru a răspunde acuzaţiilor care i s-au adus din partea Guvernului român. „Consider că statul român are dreptul de a expulza orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene dacă acesta a încălcat în vreun fel legislaţia ţării, dar eu consider că nu am încălcat nici în trecut şi nu am de gând să încalc legile ţării nici în viitor. Acea expresie vehiculată de comportamente iresponsabile are mai mult o conotaţie politică şi totuşi eu doresc să mă comport într-un mod corespunzător. Dar trebuie să admitem că tot ce fac şi spun nu trebuie să fie întotdeauna pe placul primului ministru. Aşa sunt regulile politicii şi din cauza diferenţelor de mentalitate şi valorice nu trebuie să fim neapărat de acord unii cu alţii”, a declarat Kover.
În ceea ce priveşte reînhumarea lui Nyiro Joszef, Kover Laszlo a declarat că reînhumarea nu se va face în această săptămână şi că „executivul unei ţări poate să-şi exprime nemulţumirea în legătură cu un lucru, dar poate lua măsuri numai în cadrul legal care este la îndemâna lui. (…) Trebuie să admitem că Nyiro Joszef a creat o operă literară de mare valoare pentru secuime, şi de aceea nu am avut nici cea mai mică bănuială că vom avea dificultăţi în această privinţă, deoarece mai multe şcoli poartă numele acestui autor. Dacă noi facem un gest de reverenţă faţă de arta literară a lui Nyiro Joszef, acest lucru nu înseamnă că dorim să preamărim gafele sale politice. De asemenea, şi în literatura română există anumite persoane, îl menţionez doar pe Mircea Eliade, care a avut o operă valoroasă dar a fost membru în Garda de Fier”.
Preşedintele parlamentului ungar a demontat şi acuzaţiile liderilor UDMR, care a susţinut că vizita sa este o ingerinţă brutală în campania electorală: „Lăsaţi pe seama alegătorilor din Ungaria să decidă ce părere au ei despre cele întâmplate şi cred că ar fi un lucru nepotrivit să discutăm aici. De asemenea, vă rog să observaţi că acum patru ani şi în prezent am fost atent să nu calific în vreun fel persoanele aparţinând UDMR-ului. De aceea nu voi face nici un fel de apreciere faţă de UDMR pentru că eu nu am fost invitat de aceştia. (…) Dacă mă întrebaţi despre relaţia mea cu UDMR-ul trebuie să vă povestesc despre un trecut de 20 de ani şi în decursul acestei perioade mi s-a schimbat părerea despre această formaţiune. Dacă punem pe masă acele promisiuni care au fost făcute la începutul drumului, şi rezultatul acestora, ţinând cont că această formaţiune a condus cea mai lungă perioadă din istoria Europei post comuniste, 16 ani, rezultatul este aşa cum vedeţi. Ţinând cont de faptul că a beneficiat de infrastructură, de influenţă şi de bani, toate acestea le-a orientat împotriva unor voci critice, acest lucru este inadmisibil”.
Kover a comentat şi situaţia tensionată care există la nivel diplomatic între România şi Ungaria: „Puteţi califica cum doriţi, este cert că există o discuţie între parlamentul Ungariei şi şeful executivului de la Bucureşti. În ceea ce mă priveşte, eu consider această discuţie încheiată şi nu doresc să reîncălzesc acest subiect”.
Kover le-a transmis celor prezenţi la întâlnirea PCM că nu sunt singuri, şi că cei din Ungaria îi sprijină: „Sunt convins că ştiţi foarte bine care sunt problemele care vă apasă din ultimii 92 de ani sau din ultimii 20 de ani. Cred că nu trebuie să conving pe nimeni că e nevoie de schimbare în această direcţie, soluţiile stau în mâna dumneavoastră. Nu sunteţi singuri, nu aţi rămas singuri în rezolvarea problemelor, cred că suntem cu o zi după Ziua Solidarităţii Naţiunii, o zi simbolică şi închiderea campaniei este în apropierea acesteia (…) această zi consacră faptul că suntem solidari şi că problemele dvs. nu vă privesc doar pe dvs. ci şi pe noi, fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar. Este falsă acea presupunere că nu putem interveni în rezolvarea problemelor. Cei care mă acuză de astfel de lucruri au alte idei. Această idee noi o formulăm atât prin legi, cât şi prin discursuri. (…) Am venit nu ca să intervin în problemele interne ale acestei ţări, am vrut să explic că, acum, în Ungaria, gândim într-o maghiarime unitară şi indivizibilă, care are membri ce trăiesc separat. Celor care nu ne consideră prieteni şi ne privesc cu ostilitate le spun că modul în care se descurcă maghiarii nu este împotriva intereselor românilor”. Întrebat dacă FIDESZ susţine financiar candidaţii PCM, Kover a declarat doar că „nu ne stă în putinţă şi nici nu am făcut acest lucru”.
El a pedalat din nou pe ideea autonomiei şi i-a îndemnat pe maghiar să lupte pentru acest obiectiv: „În primul rând, în Transilvania ar trebui să se lupte pentru autonomie şi după aceea pot fi susţinuţi aceia care se luptă. Dacă luăm în vizor câteva ţări, Suedia, Finlanda, Spania şi eventual Belgia, în care există diferite forme de autonomie, trebuie să admitem că aceasta este o realitate, un fapt, şi nu văd nici un impediment în realizarea acesteia care să fie şi în folosul comunităţii maghiare, care însumează 1,5 milioane de locuitori. (…) Trebuie să vă spun că în chestiunea autonomiei, maghiarii din Serbia au realizat cele mai multe lucruri. Vă mai spun că, cu toate acestea, Serbia nu s-a diseminat. În campania electorală din Serbia în ultimele săptămâni, aceasta nu a reprezentat un subiect. Modul în care au ales alegătorii este rezultat al problemelor economice şi sociale cu care se confruntă acea ţară. Atât în cursul preşedinţiei Parlamentului European, dar şi înainte şi după aceasta, Ungaria afirmă un interes deosebit faţă de integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. Şi aceasta deoarece încă nu s-a format executivul din Serbia, nu ştim care este direcţia viitorului guvern, dar noi ne aşteptăm ca Serbia să se menţină pe drumul care duce spre integrarea în Uniunea Europeană şi spre ideea în care poate fi susţinută şi de Ungaria”.
Programul lui Kover Laszlo în România cuprinde vizite în Harghita, la Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, şi Covasna, urmând ca joi să îşi încheie vizita în Sălaj şi Satu Mare.

Related posts

Leave a Comment