Premieră: Un român, numit episcop auxiliar al Papei Francisc pentru Dieceza de Roma

Un român a fost numit, pentru prima oară în istorie, episcop auxiliar pentru Dieceza de Roma. Decizia a fost luată de Papa Francisc.

Iată comunicatul oficial al Sfântului Scaun, tradus de Cristina Grigore:

”Sfântul Părinte l-a numit Episcop auxiliar de Roma (Italia) pe Reverendul Benoni Ambarus, din clerul aceleiași Dieceze, până acum Paroh la [Parohia – n. trad.] Sfinții Elisabeta și Zaharia din Valle Muricana și Director al Caritas Roma, încredințându-i Scaunul episcopal titular de Tronto.
Curriculum vitae
Excelența Sa Monseniorul Benoni Ambăruș s-a născut  pe 22 septembrie 1974 la Somușca-Bacău (România). Din 1990 până în 1996 a frecventat Seminarul din Iaşi (România) și începând din noiembrie 1996 a continuat formarea seminarială la Seminarul mare pontifical din Roma, unde a obținut Licența în Teologie. A obținut apoi Licența cu specializare în Teologie Dogmatică la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma (2001).
Pe 29 iunie 2000 a fost hirotonit preot pentru Dieceza de Iaşi (România).
Din 2001 până în 2007 a desfășurat slujirea sa preoțească la Roma, ca Educator la Seminarul mare pontifical (2001-2004) și colaborator la Parohia San Frumenzio ai Prati Fiscali (2004-2007).
În 2007 a fost încardinat în Dieceza de Roma. Din 2007 până în 2010 a fost Vice-Paroh la San Frumenzio ai Prati Fiscali și din 2010 până în 2012 Vice-Paroh la Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae la Torre Gaia. În 2017 a avut funcția de Vice-Director al Caritas Roma. Din 2012 și până astăzi a fost Paroh la Sfinții Elisabeta și Zaharia din Valle Muricana și din 2018 Director al Caritas Roma”.
′′ Cei care mă cunoașteți puțin știți că momentul pe care îl trăim, este pentru mine, ceva supărător și neașteptat… Și totuși, suntem aici și trăim “, a spus viitorul episcop. El s-a declarat uimit că Papa Francisc a ales ”umila mea persoană” pentru a fi episcop auxiliar, mai ales că monseniorul Benoni Ambăruș fusese delegat în Dieceza de Roma doar pentru un mandat de patru ani.
Dieceza de Roma a fost întemeiată de Sfinții Apostoli Petru și Paul. Episcopul Romei este Papă, Patriarh al Bisericii Latine și Mitropolit al regiunii Lazio. Dieceza de Roma este împărțită în două vicariate. Vicariatul Romei este condus de cardinalul Angelo De Donatis, iar vicariatul Cetății Vaticanului este condus de cardinalul Mauro Gambetti. Aceștia sunt ajutați și de mai mulți episcopi auxiliari, care au, împreună, grijă de cei peste 2.000.000 de enoriași ai diecezei. Catedrala Romei este basilica Sfântul Ioan în Lateran.
Potrivit ultimelor recensăminte, românii sunt cea mai numeroasă comunitate străină din Italia. Peste 230.000 de români sunt înregistrați în regiunea Lazio.

Related posts

Leave a Comment