Poziția neutră a guvernului american dezamăgește protestatarii antiguvernamentali

Revoltele de stradă din Cairo se duc între susținătorii lui Munbarack, președintele Egiptului și protestatarii care nu îl mai vor la conducerea țării din cauza deciziilor luate pentru rezolvarea crizei economice. Cu fiecare zi care trece, demonstrațiile devin tot mai violente. Cu toate că s-a anunțat dizolvarea guvernului arab, egiptenii nu renunță la proteste până nu îl văd pe Munbarack afară din Egipt.
De mai bine de o săptămână protestele din Egipt continuă să facă victime. Mii de susținători ai lui Hosni Mubarack au pătruns pe străzile din Cairo călare pe cai și cămile înarmați cu biciuri și bastoane. Acțiunea a luat o altă întorsătură când protestatarii au ripostat cu cărămizi desprinse din borduri și clădiri și tot ce au prins la îndemână. Atacul s-a încheiat cu moartea unui soldat și 600 de răniți, relatează EgyptDailyNews.
În repetate rânduri s-au auzit focuri de armă. Rapoartele susțin că au fost focuri de avertisment trase pentru a împrăștia mulțimea, însă Ibrahim Zadran, coordonatorul opoziției Asociației Naționale pentru Schimbare, relatează pentru BBC News că un număr de activiști pro-Munbarack erau înarmați și au tras asupra a 15 protestatari.
Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară. Barack Obama s-a adresat marți seară națiunii în legătură cu evenimentele din Egipt, lăudând armată arabă care nu a intervenit violent și reamintind că trebuie respectate drepturile omului. Jurnaliștii CNN au fost nemulțumiți de cuvintele președintelui Statelor Unite, care ar trebui să determine o întreagă generație de arabi să își reevalueze credința în susținerea din partea guvernului american. Robert Gibbs, secretarul Biroului de Presă al Casei Albe, a venit cu o declarație mai energică prin care spune că revoluția din Egipt reprezintă istoria care se clădește sub ochii noștri.

Related posts

Leave a Comment