de Mihai Seplecan
România este la un pas de o acțiune de infringement din partea Comisiei Europene, dar premierul Victor Ponta și-a reluat proastele obiceiuri: guvernarea la televizor. Între timp, în țară poată să vină și Potopul, pe el și pe liderii PSD nu-i interesează bunăstarea românilor, ci cum să se agațe de putere.
România riscă procedura de infringement pentru că a accesat fonduri europene în vederea soluționării problemei depozitelor de deșeuri neconforme (așa-zisele gropi de gunoi) și nu nu și-a finalizat aceste proiecte. Aceasta este, cel puțin la ora actuală, situația județului Cluj.
România trebuia să închidă depozitele de deșeuri neconforme, pentru care s-a negociat termen prin tratatul de aderare încă din 2009. Acesta este motivul pentru care s-a și luat în calcul investiția la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care nu este gata nici până în ziua de azi. Între timp, s-au închis, conform tratatului de aderare toate gropile neconforme din județ, cu excepția celei aparținând de firma Bratner-Vereș, pe care se depozitează deșeuri și în ziua de azi. Terenul pe care se depozitează deșeurile județului face parte din categoria depozitelor neconforme standardelor UE și funcționează temporar, reglementat din punct de vedere al protecției mediului fie prin autorizație de mediu cu măsuri în vederea închiderii, fie prin aviz de mediu la încetarea activității de depozitare. Indiferent de aviz, acesta este condiționat de capacitatea de stocare a deșeurilor pe acesta. În cazul în care capacitatea de stocare se depășește, inspectorii de mediu au obligația să închidă activitatea de depozitare. S-a mai întâmplat și sunt convins că se va mai întâmpla. Mai ales dacă asupra inspectorilor de mediu se vor face presiuni politice de la București. Că văd că în ultima vreme au prins glas cei din organizația PSD Cluj și-și încălzesc pe margine o candidatură la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Și n-au prins glas pentru a găsi soluții, ci doar pentru a se preface că le pasă de clujeni. Păi, să le vin în ajutor, poate îl trag de mânecă pe Victor Ponta și se gândesc și la soluții, nu numai la distrugere și îngreunarea vieții clujenilor.
Spre știință, orice verificare tematică de la Mediu a situației actuale a depozitelor neconforme de categoria B (în care se încadrează și depozitul Bratner-Vereș), care ar duce la sistarea activității în condițiile descrise mai sus, urmat de o verificare a decidenților din partea CE privind stadiul noilor depozite de deșeuri (neterminat, în cazul CMID), ar duce la declanșarea procedurilor de infringement pentru România. Ceea ce ar însemna o povară zilnică la buget cuprinsă între 2200 și 135.000 de euro (ca penalizări), până la momentul finalizării lucrării.
Bun, vom avea banii luați din cauza indolenței decidenților CJ Cluj, care de mai bine de 8 luni nu găsesc o soluție să urgenteze finalizarea lucrărilor la CMID, și a guvernării de la televizor a lui Victor Ponta pentru orice alte probleme numai cele reale ale românilor nu – dar ce ne facem dacă rămânem și cu deșeurile în stradă? I le vom trimite lui Premierului să le depoziteze la domnia sa în curte? Iar banii de infringement îi scoatem din conturile familiei sale?